IMPRESIVNO: Španski vajar "oživeo" najpoznatije vladare Rimskog carstva (VIDEO)

Mladi španski vajar Salva Ruano u okviru projekta "Rimski cezari" odlučio je da podseti mlađe generacije na tri najpoznatija vladara iz antičkih vremena Rima - Julija Cezara, Oktavijana Augusta i Nerona - tako što je izradio hiperrealistična poprsja svakog od njih.

Projekat "Rimski cezari" nastao je sa namerom da se rimska klasična istorija predstavi iz savremene perspektive. Tako ove skulpture svojim realizmom uspevaju da dočaraju eru koju smo do sada mogli samo da zamišljamo.

Projekat ima za cilj i da bude didaktičko pomagalo u okviru novih načina širenja klasične kulture zasnovanog na emocionalnom učenju.

Da bi što uspešnije dočarali likove ovih vladara, autori projekta su iscrpno proučavali skulpture, reljefe, novčiće i klasične književne izvore koji su sačuvani do danas.

Prvi portret koji je u okviru ovog jedinstvenog poduhvata urađen je poprsje Gaja Julija Cezara, najpoznatije figure antičkog Rima, o čijem značaju govori i činjenica da je titula car dobila ime po njemu. Takođe, jul, mesec u kom se rodio dobio je ime u njegovu čast. Kalendar koga se pridržava i Srpska pravoslavna crkva, izrađen po njegovom nalogu, takođe nosi njegovo ime.

Ostao je upamćen kao jedna od najvažnijih ličnosti rimske istorije i jedan od najvećih vojskovođa u istoriji uopšte. Dva puta je prelazio Rajnu i dva puta se iskrcavao u maglovitoj Britaniji.

"Kocka je bačena" njegove su reči koje je izrekao kada je odlučio da uprkos zabrane senatata, a po cenu građanskog rata, sa svojim legijama pređe reku Rubikon i uđe u Rim.

Proglašen je za doživotnog diktatora 45. godine p.n.e. i nazvan je Ocem svoje zemlje nakon što se vratio iz Egipta, gde je sa slavnom egipatskom kraljicom Kleopatrom, dobio sina Cezariona. Međutim, njegova očigledna arogancija i ambicija donele su mu nepopularnost i sumnju naroda.

Cezara je u Senatu 15. marta 44. godine p.n.e. ubila grupa zaverenika u kojoj je bio i njegov usvojeni sin Brut. Njegove poslednje reči: "Zar i ti, sine Brute?" Vilijam Šekspir učinio je besmrtnim.

Julija Cezara je nasledio njegov usvojenik, Oktavijan Avgust čije ime je poneo osmi mesec u godini. Avgust je postavio temelje sistema vladavine koji će, uz povremene krize, potrajati u narednih petnaest vekova, do propasti Zapadnog Rimskog carstva 476. i pada Carigrada 1453. godine.

Mnogi smatraju Avgusta najvećim rimskim carem. Politička veština koja ga je krasila stabilizovala je Carstvo i omogućila dug i prosperitetan period u rimskoj istoriji nazvan Pax Romana - Rimski mir, ili Pax Augusta - Avgustov mir.

Grad Rim doživeo je velike promene za vreme Avgustove vladavine te je postao prva metropola u svetskoj istoriji i prema pojedinim procenama istoričara koje se baziraju na podacima iz popisa rimskih građana tokom Avgustove vladavine, mogao je imati između milion i milion i po stanovnika.

Nema sumnje da je Avgust bio centralna ličnost u transformaciji rimske države iz nestabilne republike u neku vrstu monarhije. Sam Avgust postao je paradigma dobrog cara i primer koji je njegovi naslednici trebalo da slede.

Svi kasniji imperatori nosili su ime Avgust kao deo carske titulature. U Vizantiji se tutula Avgusta održala sve do kasnog srednjeg veka, a koristila se čak i u ranom modernom dobu.

Treći lik za koju su se odlučili u projektu "Rimski cezari" je, verovatno, najnepopularnija ličnost rimske istorije. Neron, punim imenom Neron Klaudije Cezar Avgust Germanik ostao je upamćena po svojoj ekstravaganciji, ambicioznim građevinskim poduhvatima, velikom požaru u Rimu, progonu hrišćana i nemirima u provincijama.

Prvi značajniji Hrišćanski pisac, Tertulijan, Nerona je označio kao prvog progonitelja Hrišćana. Papa Kliment u svojoj Poslanici Korinćanima piše da je za vreme Nerona u Rimu postradao jedan od apostola.

Hrišćanski spisi iz drugog veka takođe nagoveštavaju da je pod Neronom došlo do progana apostola, ali je tek Jevsevije Kesarijski prvi naveo da je za vreme Nerona Apostol Pavle pogubljen mačem u Rimu.

Izvor: RTS
Foto: Salva Ruano - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još