Olimpijada - šansa za Srbiju

U Sočiju i naše kompanije traže deo u očekivanom „bumu“ investicija od više desetina milijardi dolara − za budući olimpijski grad

Delegacija Vlade Srbije, koju će predvoditi potpredsednik Vlade Božidar Đelić, doputovaće sutra u posetu Rusiji, gde će u sredu i četvrtak u Moskvi razgovarati sa ruskim zvaničnicima i potom učestvovati u radu Šestog međunarodnog investicionog foruma „Soči−2007“.

Potpredsednik Vlade Srbije će se u sredu, 19. septembra, sresti sa kopredsednikom rusko−srpskog međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno−tehničku saradnju i ministrom za civilnu odbranu i vanredne situacije u ostavci Sergejom Šojguom, a predviđen je i susret sa opunomoćenim predstavnikom ruskog predsednika za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom.
Očekuje se da će u delegaciji Vlade, čiji će članovi u četvrtak otputovati u Soči, gde se od 20. do 23. septembra održava glavni ruski investicioni forum, biti ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo, ministar finansija Mirko Cvetković i ministar vera Radomir Naumov. Do sada je na Forumu u Sočiju, gradu na crnomorskoj obali u kome će 2014. biti održane Zimske olimpijske igre, registrovano blizu 3.000 učesnika, a organizatori očekuju dolazak oko 10.000 poslovnih ljudi i predstavnika vlasti iz Rusije, zemalja Zajednice Nezavisnih Država, Evropske unije i sa Bliskog istoka.

Najavljujući skup, Ministarstvo inostranih poslova Rusije istaklo je da će „Soči−2007“ biti prilika da se tokom tri dana komunicira sa ključnim funkcionerima Rusije, regionalnim liderima i potencijalnim investitorima. U „letnjoj prestonici Rusije“ u narednih sedam godina očekuje se pravi „bum“ investicija od više desetina milijardi dolara u budući olimpijski grad za izgradnju saobraćajne, kanalizacione i energetske infrastrukture, uz dodatne privatne investicije za izgradnju sportskih objekata i hotelskih kapaciteta. Rusija namerava da se po posebnom programu i iz budžetskih sredstava pripremi za Zimsku olimpijadu i formira državnu korporaciju sa ulogom naručioca poslova, na čijem čelu će biti donedavni čelnik kompanije „Tran− snjeft“ Semjon Vajnštok.

Kako je najavio ruski MIP, u Sočiju će svoje projekte predstaviti regioni Rusije, a više od polovine učesnika Foruma biće predstavnici stranih kompanija−investitora. „Forum Kubanj 2007“ organizuju uz podršku predsednika Rusije pokrajinska administracija Krasnodara, ministarstva za inostrane poslove i za ekonomski razvoj i trgovinu, Privredna komora Rusije i opunomoćeni predstavnik ruskog predsednika za Južni federalni okrug. Najavljujući početkom ovog meseca posetu, Đelić je izjavio da u Rusiji postoji mnogo mogućnosti za naša preduzeća i da će, tokom razgovora o učešću naših kompanija u izgradnji infrastrukture Sočija i organizaciji Igara, pokušati da se dobije „što je moguće veći deo tog kolača“. („Pregled“)

Pogledajte još