Gandi / Indija

Rođendan Mahatme Gandija, 2. oktobar, ubuduće će se, u skladu s rezolucijom UN, svake godine slaviti i praznovati kao međunarodni Dan nenasilja 

Tim povodom otvorena je izložba fotografija iz života Mahatme Gandija, oca indijske nacije i države i istorijskih, spomenika Indije koje je na svom proputovanju kroz Indiju okom svoje kamere zabeležio fotograf Raša Sekulović, u zgradi Narodne Banke Srbije na Slaviji. 

Gandi je jedna od najfascinantnijih ličnosti 20. veka. Njegov nenasilni istup protiv diskriminisanja u Južnoj Africi i Indiji zajedno sa učenjem koje je proizašlo iz toga učinili su ga jednim od najznačajnijih uzora čovečanstva, a njegova filozofija borbe za slobodu nenasilnim putem služiće dugo kao primer čovečanstvu na putu ka humanijem društvu.

Viđena objektivom kamere Raše Sekulovića, sa bogatom i raznovrsnom kulturom, raznolikošću i spojem drevnog i modernog, po verovanju autora ovih fotografija, Indija je, kao riznica i kolevka tradicije, religioznih verovanja i kulturnog nasleđa, nepresušna inspiracija za ceo svet, i ta svoja uverenja je uspešno preneo na svoje fotografije u kojima možemo i uživati i iz kojih možemo puno naučiti. 

O Mahatmi Gandiju i Indiji na otvaranju izložbe govorili su Adžaj Svapur, ambasador Indije u Srbiji, Ananda Šarma, ministar spoljnih poslova Indije, Branislav Dimitrijević, pomoćnik ministra kulture Srbije za međunarodnu saradnju, Raša Sekulović umetnik fotograf i Šri Šri Ravi Šankar, učenik učenika Mahatme Gandija iz Art of Living nevladine organizacije. 

Izložba je zvanično otvorena na tradicionalni indijski način paljenjem mirišljavih sveća, a organizovali su je Ambasada Indije u Beogradu i  Ministarstvo kulture Srbije.

U znak poštovanja prema delu i ličnosti Mahatme Gandija, Raša Sekulović ovu izložbu priređuje u dobrotvorne svrhe, a celokupan prihod namenjen je kao podrška kampanji za zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja dece u Srbiji, koja će biti pokrenuta na Gandijev rođendan, svetski Dan nenasilja, 2. oktobra 2007. godine.

Otvaranju su prisustvovali Radovan Jelašić, guverner NBS, Predrag Bubalo, ministar privrede i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora. 

Otvaranju ove izložbe je prethodilo svečano otkrivanj spomenika na Novom Beogradu, ovom humanisti, filozofu i velikom inspiratoru svim borcima za slobodu.

"Ja odbijam silu, jer ono što se čini da ona učini dobrim ne traje dugo; nasuprot tome ono loše što ona učini ostaje zauvek."
Citat Mahatme Gandija

Tekst: Dragan Kljajić
Foto Marko Risović

Pogledajte još