VIŠE ZADOVOLJSTVA I MANJE STRESA: Firme u Velikoj Britaniji uvode četvorodnevnu radnu nedelju

Niz malih britanskih kompanija uveo je za svoje radnike četvorodnevnu radnu nedelju, usred aktuelnih ideja da manje rada može doneti veću produktivnost i bolju ravnotežu između života i rada.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentiše s davanjem tri slobodna dana nedeljno svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

U poslednjih pola godine to su već učinile kompanije "Synergy Vision", "Elektra Lighting", "Lara Intimates" i "Intrepid Camera. "The Wellcome Trust" najveći je poslodavac u Velikoj Britaniji koji razmišlja o uvođenju probne faze za svojih 800 zaposlenih.

Čini se da radnici u Velikoj Britaniji zbog kraće radne nedelje nisu imali nikakvih problema s izvršavanjem radnih zadataka i poštovanjem rokova. Štaviše - posao im cveta, a stresa je manje.

- Bilo je ovo šest lepih nedelja s dugim vikendima - rekao je Nil Nouls, konsultant u "Elektri", koja je skraćenu radnu nedelju uvela u januaru.

- Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ali tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo - dodao je.

To je potvrdio i Maksim Gru iz kompanije "Interpid" u Brajtonu. < - Ja učim francuski, Roko se priključio jednoj pozorišnoj trupi, Hjugo provodi više vremena u svojoj stolarskoj radionici, a Sem pravi robota - rekao je Gru.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još