LEČE BOLESTI DUŠE I TELA: Šta je hromoterapija i kako boje utiču na zdravlje?

Zagovornici hrometerapije, metode lečenja bojama, tvrde da boje izuzetno smiruju i leče mnoga oboljenja tela i duše.

Boje snažno utiču na našu dušu, tvrdi ruski slikar Vasilij Kandinski, a s njim su saglasni i mnogi naučnici i psiholozi.

Pored toga što su neiscrpan izvor inspiracije i kreativnosti umetnika, naučnika i filozofa, ustanovljeno je da boje imaju i snažan isceljujući potencijal.

Kako biste iskoristili blagotvoran uticaj boja, imajte na umu da različite boje i njihove nijanse vrlo različito deluju na naše telo i um.

Crvena

Simbolizuje vatru, toplinu i ljutnju. Odlična je u borbi sa niskim pritiskom, reumom, paralizom, leči anemiju i uznapredovale slučajeve tuberkoloze. Ako imate lošu cirkulaciju, ova boja će vam vratiti toplinu hladnim stopalima i rukama.

Možemo postati dinamični i temperamentni, ali vrlo lako i frustrirani kada ponesemo crvenu boju. Iako je povezana s ljutnjom, može biti izuzetno korisna i u razbijanju negativnih misli.

Narandžasta

Ovo je boja prosperiteta i ponosa. Puni nas energijom i dobra je u lečenju bubrežnih i žučnih kamenaca, hernije i upale slepog creva.

Koristi se i za stimulisanje proizvodnje mleka u dojilja nakon porođaja. Ako imate problema sa manjkom samopouzdanja, trebalo bi češće da nosite ovu boju. Deluje kao antidepresiv i ublažava osećaj samosažaljenja.

Žuta

Stimuliše rad mozga, jetre i slezine i poboljšava osećaj zadovoljstva i sreće. Delotvorna je u lečenju dijabetesa, loše probave i zatvora, poremećaja u radu jetre i bubrega, infekcija grla i oka, te sifilisa i impotencije.

Podstiče intelektualno razmišljanje i pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. Ali vodite računa jer zagasito žuta može pojačati strah.

Bela

Reč je o boji nevinosti i čistoće koja objedinjuje sve ostale boje.

Izuzetna je u smirivanju ljutnje i podstiče pozitivne misli.

Zelena

Sastoji se od plave i žute i smatra se bojom sklada. Deluje poput blagog sedativa. Odlična je za vid, i u lečenju upala, živčanih bolesti, čireva, gripa i prehlade, te seksualnih poremećaja i raka.

Pomaže i u borbi sa depresijom, te tvara osećaj opuštenosti i smirenosti. Ali, maslinasto zelena može štetno da utiče na telesno i duševno zdravlje jer podsvesno asocira na propadanje i smrt.

Plava

Hladna, smirujuća, plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i leči opekotine. Dobra je u lečenju kolika, astme, respiratornih poremećaja i visokog krvnog pritiska.

Visoki pritisak znatno pada nakon samo pola sata "kupanja" u plavoj svetlosti, a raste pod uticajem crvenog svetla, tvrde istraživači iz Državne bolnice u Nju Englandu.

Korisna je u borbi sa nesanicom, podstiče mentalnu kontrolu i kreativnost. No treba biti oprezan jer previše tamnoplave može delovati deprimirajuće.

Ljubičasta

Odlično deluje kod nervoze i emocionalnih poremećaja, a leči i artritis, zatvor, poremećaj u radu želuca, katarakte, migrene i kožne bolesti.

Deluje opuštajuće i smirujuće na oči, uši i živčani sistem i pomaže da pobedite opsesije i strahove. Indigo nijanse ljubičaste povezane su s desnom stranom mozga, te podstiču intuiciju i maštu.

Izvor: Stil.kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još