U Velikim Crljenima 30 miliona tona uglja

Reka Kolubara preusmerena je juče u novo korito, kako bi se u blizini starog toka došlo do novih rezervi uglja za proizvodnju električne energije, a ceo projekat finansirao je EPS sa deset miliona evra.

Generalni direktor EPS−a Vladimir Đorđević izjavio je nakon demonstrativnog puštanja reke u novo korito da su rezerve uglja na tom novom kopu oko 30 miliona tona. To će biti dovoljno za eksploataciju uglja u narednih deset godina. „Novo korito dugačko je 4,6 kilometara i ovaj projekat jedan je od najznačajnijih poduhvata EPS− a“, rekao je Đorđević i dodao da će u novom kopu, koji će se zvati „Veliki Crljeni“, za godinu dana početi proizvodnja jalovine, a sama eksploatacija u toku 2009. Prema njegovim rečima, u narednim godinama predviđeno je otvaranje novih kopova i izrada još projekata, među kojima je značajno izmeštanje naselja Vreoci za koje se procenjuje da raspolaže sa 570 miliona tona uglja. „Ukupne investicije u nove kopove u kolubarskom basenu i Kostolcu u narednim godinama iznosiće oko 800 miliona evra“, rekao je Đorđević.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Đorđe Mihajlović ocenio je da je izmeštanje toka reke Kolubara najznačajniji hidrotehnički poduhvat u rudarstvu, naglašavajući da će izmeštanje naselja Vreoci takođe biti veliki poduhvat u evropskim razmerama. Direktor rudarskog basena „Kolubara“ Dragan Tomić najavio je u narednom periodu još dva izmeštanja reke Kolubare, čime će se, kako je istakao, obezbediti 365 miliona tona uglja za eksploataciju. U najavi je i da se ovo mesto učini atraktivno turistima i drugim građanima izgradnjom hipodroma i drugih objekata važnih za turizam Srbije. („Pregled“)

Pogledajte još