Cena nafte povećava inflaciju

Juče nov rekord svih vremena − preko 82 dolara za barel. Država ima mogućnost da ublaži povećanje maloprodajne cene derivata, tako što će smanjiti akcizu, ali se u tom slučaju postavlja pitanje ko će tim potezom Vlade dobiti a ko izgubiti

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Slobodan Sokolović ocenio je juče da će porast cene sirove nafte neminovno uticati na povećanje inflacije i slabljenje privredne aktivnosti u Srbiji. On je agenciji Beta kazao da Srbija kao visokozadužena zemlja sa niskom efikasnošću teško može da odgovori na stalna poskupljenja nafte na svetskom tržištu, čija je cena udvostručena u poslednje dve godine.
Da više nema jeftine nafte konstatovali smo još pre dve godine, kada je cena prešla 40 dolara za barel, a procene su da će do kraja ove godine dostići cenu od 85 dolara, rekao je Sokolović. Cene nafte postigle su juče nov rekord svih vremena, od preko 82 dolara za barel, pošto je poslednjih dana postavila više novih rekorda od preko 80 dolara po barelu.
Sokolović navodi da država ima mogućnost da ublaži povećanje maloprodajne cene derivata, tako što će smanjiti akcizu, ali i dodao da se u tom slučaju postavlja pitanje ko će tim potezom Vlade dobiti a ko izgubiti. 

On je objasnio da je akciza budžetska stavka i da će njenim smanjenjem biti uskraćeni korisnici budžeta, a da će s druge strane, maksimalno povećanje cene derivata povećati inflaciju, koja će ove godine i onako biti veća od projektovanih 6,5 odsto. „To je u nadležnosti Ministarstva finansija i ono treba da odmeri šta je najbolja odluka“, naveo je Sokolović.

On je podsetio da su 2005. godine veliki skokovi cene sirove nafte, u Srbiji amortizovani na taj način što nije poštovana Uredba o promeni cene derivata, zbog čega je Naftna industrija Srbije u tom periodu izgubila između 30 i 40 miliona dolara. Prema njegovim rečima, Srbija u slučaju nestašica i prekida svih isporuka nafte ima rezerve od najduže 30 dana. Sokolović je istakao da će cena nafte nastaviti da raste u narednim godinama i decenijama jer su plitka ležišta iscrpljena, a troškovi istraživanja, bušenja i proizvodnje nafte iz novih ležišta su mnogo veći i to je realnost. Cena sirove nafte u maloprodajnoj ceni derivata učestvuje sa najviše 50 odsto, dok akcize i porezi čine između 50 i 60 odsto, u zavisnosti od vrste derivata. Prema Zakonu o akcizama, Vlada Srbije može da smanji akcize na gorivo za najviše 20 odsto, kako bi ublažila rast maloprodajne cene. („Pregled“)

Pogledajte još