Projekat "Rekonstrukcija uniforme Kralja Petra I"

U utorak, 16. avgusta 2016, u 20 časova, u Kući kralja Petra I, ustanovi kulture GO Savski venac, biće obeležena 95. godišnjica smrti Kralja Petra Prvog Karađorđevića postavljanjem replike kraljeve ratne uniforme u stalnu postavku.

Goste će pozdraviti Tanja Marinković, zamenica predsednika Skupštine GO Savski venac, Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu, a izložbu će otvoriti Dragomir Acović, član Krunskog veća i predsednik Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksikologiju i faleristiku "Beli orao". Replika unoforme nastala je kao rezultat projekta Rekonstrukcija uniforme Kralja Petra I Karađorđevića, odnosno višemesečnog rada istoimene radionice koju je vodio MA Boris Čakširan, dipl. slikar – kostimograf, sa učenicima Srednje škole za dizajn. U radu radionice učestvovali su Marina Skrinjik Ćorić, dipl. slikar kostimograf, nastavnik Istorije kostima i Oblikovanja odevanja u Školi za dizajn i učenici ove škole. Kralj Petar Prvi Karađorđević preminuo je 16. avgusta 1921. godine u kući na Senjaku, u ulici Vase Pelagića 40.

Projekat „Rekonstrukcija odeće iz epohe“ osmišljen je kao rad u kreativnoj radionici u kojoj će polaznici sa predavačem kroz kreativno-obrazovni proces rada stvoriti repliku ratne uniforme Kralja Petra Prvog. Radionica ima cilj da i na ovaj način približi polaznicima i posetiocima nacionalnu istoriju i predstavi jedan segment biografije vladara značajnog u novijoj srpskoj istoriji. Projekat ima obrazovni, umetnički i stručni karakter. Kroz rad radionice Boris Čakširan, koristeći svoje dugogodišnje iskustvo kostimografa, upoznaće polaznike sa metodologijom i tehnologijom rekonstruisanja odela iz epohe. Uniforma će biti deo stalne postavke u Kući kralja Petra I, namenjena svim posetiocima ustanove. Projekat je podržao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Pogledajte još