6. Beogradski Šopen Fest - 20-25.02.2017.

Beogradski Šopen Fest (BŠF) je internacionalna kulturno-obrazovna manifestacija, čija je preteča Šopenijada, nekadašnja veoma uvažena pijanistička revija mladih talenata, sa tradicijom postojanja od preko 25 godina, koja je iznedrila danas svetski priznate pijaniste. BŠF populariše klasičnu muziku, predstavljajući stvaralaštvo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva, “Pesnika klavira” - Frederika Šopena. Projekat BŠF kao specifičan događaj za Srbiju i region, svojim programima obeležava dva značajna datuma: 1. mart – datum rođenja velikog kompozitora, i 17. oktobar – datum njegove smrti.

Tokom prvog, petogodišnjeg ciklusa postojanja, 2012-2016. godine, BŠF je predstavio publici: Pijanističko takmičenje za mlade talente (učenike i studente klavira iz Srbije i inostranstva), koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu, muzičku predstavu za decu. BŠF - jedinstveni je „praznik pijanizma“, koji nudi stručnoj i široj publici različite edukativne, zabavne i koncertne sardžaje u najelitnijim beogradskim salama, i kao jedini događaj u našoj sredini posvećen isključivo pijanizmu, posmatra ga kao vrhunsku umetnost sa aspekta koncertne prakse, edukacije i kroz teoretsku prizmu. Sagledava Šopena kao večitu inspiraciju u savremenim oblicima sveukupnog kulturnog izraza, sa osvrtom i na vreme u kome je živeo, i uticaje njegovog dela na kasnije muzičke stvaraoce. BŠF se tokom proteklih 5 godina pozicionirao kao specifična regionalna kulturno - obrazovna manifestacija koja je svojim odabranim programom i plemenitim ciljevima, okupila ozbiljan broj učesnika, značajne umetnike i predavače, i relevantne institucije kao partnere. Prepoznat kao animator pijanističke scene, BŠF privlači sve veću pažnju predstavnika struke iz Srbije i inostranstva, kao i pažnju medija. BŠF je i koncept promocije mladih talenata po gradovima Srbije i regiona, započeta 2012. godine, održavanjem ciklusa koncerata pod nazivom Odjeci Šopen Festa, i nastupima mladih na značajnim muzičkim manifestacijama tokom cele godine.

Muzička radionica i Koncert Romantizam za najmlađe - Muzički studio „Little Piano“, DKC Majdan, Kuća Kralja Petra, 24.02.2017. / 17.00 radionica Kristina Davidović Simić, muzički pedagog, u okviru svoje autorske Radionice okuplja mališane uzrasta 4-12 godina starosti, i na primeren način im predstavlja, na srpskom i engleskom jeziku, lik i delo F. Šopena. Deca zajedno sa profesorom sviraju na klaviru jednostavne muzičke primere iz Šopenovih kompozicija. Takođe, uz upotrebu improvizovanih dečijih instrumenata, deci se ukazuje na osnovne muzičke pojmove (ritam, ton, dinamiku…) i skreće posebna pažnja na lepotu romantičarske melodije u delima F.Šopena.

Ulaz slobodan. Prijave na mejl: kristinadavido@gmail.com

Pogledajte još