TELO ŠALJE SIGNALE: Sedam znakova koji vas upozoravaju da odmah menjate ishranu

Zdravstvene tegobe i bolovi su pokazatelji da se naš organizam muči i da mu je potrebna pomoć. Postoje znakovi koji jasno ukazuju da se ne hranite pravilno i da to može skupo da vas košta ako ne promenite navike.

Nadutost i loša probava

Ako imate probavne smetnje, to je prvi znak da vam određena hrana ipak ne prija i da treba da menjate ishranu.

Trudite se da konzumirate više namirnica bogate vlaknima jer one pomažu telu da apsorbuje hranljive materije i reguliše probavu. Dakle, u svoj jelovnik ubacite više pirinča, povrća ili ovsenih pahuljica.

Često vas hvata virus i prehlada

Često oboljevanje je jedan od znakova da vam je imunitet oslabljen i da svoj organizam ne hranite na adekvatan način. Zato, u ishranu ubacite dovoljno hranljivih materija, naročito namirnica bogatih vitaminom C, A, E, kao i cinkom i gvožđem.

Sporo zarastanje rana

Ukoliko vam rane ožiljaka sporo zarastaju, trebalo bi da poboljšate ishranu i ubacite namirnice koje sadrže dosta proteina jer će vam one pomoći da rešite ovaj problem.

Česta glavobolja

Hrana puna hemikalija i zamrznuta hrana može da podstakne glavobolju. Takođe, jedan od uzroka je i dehidracija organizma. Zato se pobrinite da jedete više voća i pijete dosta vode.

Kiselina u želucu

Konzumiranje čokolade, agruma, pa čak i određenog povrća može da dovede do kiseline. Takođe, alkohol podstiče kiselinu. Stoga, smanjite alkoholna pića i kofein jer naučno je dokazano da slabe prsten mišića koji sprečava povratak želudačne kiseline u jednjak.

Imate retku kosu

Kosi su potrebni vitamini i hranljive materije kako bi ostala zdrava. Kada vašem organizmu nedostaje gvožđa, u krvotoku imate manje kiseonika štoza posledicu ima konstantan umor i opadanje kose. Zato jedite dovoljno proteina, masnih kiselina i vitamina C, cinka i gvožđa.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.