EU: Jedinstvena merila za vize

Evropska komisija će idućih nedelja svim diplomatsko−konzularnim predstavništvima zemalja Evropske unije u Srbiji poslati jednoobrazna uputstva za izdavanje viza srpskim građanima po novom režimu olakšica, koji će od Nove godine stupiti na snagu.

Kako je agenciji Beta rekao Rikardo Moska, predstavnik za štampu u kabinetu evropskog komesara za slobode, bezbednost i pravosuđe Franka Fratinija, reč je o instrukcijama odgovornima i osoblju u ambasadama i konzulatima EU za brže, lakše, praktične i usaglašene postupke u izdavanju viza državljanima Srbije koji putuju u Evropsku uniju. Takav novi režim viza će biti primenjen i za ostale zemlje zapadnog Balkana koje su, isto kao i Srbija, prošlog ponedeljka s EU potpisale sporazume o viznim olakšicama i readmisiji.

Zvaničnik u Evropskoj komisiji je rekao da je moguće da u tom cilju i drugde na zapadnom Balkanu budu otvoreni specifični punktovi, poput Centra za sprovođenje sporazuma o vizama EU i Crne Gore koji će biti otvoren početkom oktobra u ambasadi Slovenije u Podgorici. Moska je potvrdio da će više kategorija srpskih građana moći da dobiju i besplatne, višekratne evropske vize na duži rok, a ostali će, po ubrzanom i olakšanom postupku, vizu plaćati 35 evra, što je znatno jeftinije u odnosu na državljane ostalih trećih zemalja, koji će za ulaznu vizu u EU morati da izdvoje 60 evra. Zamoljen da objasni kako će Evropska komisija početi i postupak za potpuno ukidanje viza za građane Srbije i drugih zemalja regiona, što je prilikom potpisivanja sporazuma najavio komesar Fratini, Moska je izjavio da je to, ipak, proces na duži rok. Sve zavisi, dodao je, od jemstava koje EU bude dobila od vlasti svake pojedinačne države zapadnog Balkana za bezbednost i nadzor spoljnih granica, delotvornost državne uprave, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, sprečavanje mogućnosti krivotvorenja dokumenata i putnih isprava. Mnogo elemenata će odlučiti o tome, ali mi se u Evropskoj komisiji, kako je to istakao i komesar Fratini, veoma nadamo da će to moći da se ostvari u doglednoj budućnosti.

Fratinijev predstavnik za štampu je ukazao na to da je bez sumnje veoma dobar korak u tom pravcu najava srpskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića da će Srbija uskoro uvesti nove, biometrijske pasoše, potpuno saglasne evropskim standardima, koje je praktično nemoguće falsifikovati. („Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.