Ego

Nenad Marjanović, jedan od naših najpoznatijih fotografa je, povodom izlaska njegove pete knjige, pod nazivom „Ego“, u galeriji Hotel O3one (prostor pored galerije O3one, pretvoren u galeriju specijalno za ovu priliku), predstavio svoje najnovije crno- bele fotografije velikog formata.  Tema – erotika (estetika i etika), naslov EGO. 

Izložba je otvorena žurkom u opuštenoj atmosferi ćaskanja i zezanja, u prostoru neobaveznom i neobičnom, i punom lepih zgodnih… devojaka, uz fotografije koje su nenametljivo bile tu da znamo povod okupljanju i pre svega da uživamo. 

Uz odličnu muziku i viski, autor izložbe se potrudio da nam bude prijatno, da se ne osećamo kao da smo došli na još jedan događaj od kulturnog značaja, već da se eto malo družimo i onako usput vidimo njegove najnovije radove koji će se naći u knjizi „Ego“, za koju nam je obećao da će vrlo brzo biti objavljena.

Kontrast: erotika – rustika. Lepe, zgodne, mlade, atraktivne, fascinatne, fatalne, bezobrazne, samosvesne, nage, razodevene, taman toliko koliko treba.. 
Devojke na gradilištima, poluzavršenim ili polunapuštenim prostorima, kao pozadina koja ističe i potcrtava, ali i izaziva i usložnjava sadržaj na način da priča nije bitna, koliko sadržaj…

Ovaj „gospodar atmosfere“, kako reče Bratislav Pantelić, pisac teksta likovnog osvrta, je umetnik koji tiho stvara, ne kritikujući društvo i pojave, kao majstor visokoizsofisticirane estetike pune značenja – ali skrivenog u formi gotovo glamura modne fotografije. Jednom rečju umetnost, koja se može tumačiti i čitati na više načina ili jednostavno uživati i njenoj lepoti.

Pošto sam popio nekoliko viskija (šta ću, to mi je nekako u opisu radnog mesta), krenuh sa žurke, na samom izlazu naleteh na gradilište (možda slučajnost) i na dve devojke (e, to već nije slučajnost)…
-Izvinite, jel ovde izložba Nenada Marjanovića?
-Jeste… da… izvolite… lepo veče…
-Hvala!
-Nema na čemu… vidimo se… prijatno…

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.