"Geneks" se sprema za novog vlasnika

Upravni odbor kompanije „Generaleksport“ Beograd koja je u restrukturiranju objavio je juče poziv poveriocima te firme da prijave svoja potraživanja, čime je otpočeo proces pripreme te kompanije za prodaju. 

U pozivu se navodi da pravo prijave potraživanja imaju svi poverioci zaključno sa 9. avgustom 2007. godine, dok je rok za prijavu 15 dana od dana objave poziva. Poziv je objavila i kompanija „Internacional CG“ u restrukturiranju i poveriocima ove kompanije ostavljen je, takođe, rok od 15 dana da prijave svoja potraživanja. Kaka se navodi, pozivi su objavljeni s ciljem provere istovetnosti stanja u knjigovodstvenoj evidenciji kompanija i ni na koji način ne predstavljaju priznanje ili prihvatanje duga u iznosu od bilo kog lica. 

Podsećanja radi, bivši radnici kompanije „Generaleksport“, poznatije kao „Geneks“, protestvovali su maja ove godine tražeći od Vlade Srbije da stopira privatizaciju te kompanije dok se ne utvrdi tačna vrednost imovine u zemlji i inostranstvu i dok se ne završe radni sporovi koje su ti radnici poveli pred sudovima. Međutim, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, početkom jula najavio je da će vlada predložiti strategiju za privatizaciju „Geneksa“ i najavio da će imovina firme biti prodata na licitaciji, po zasebnim celinama. Dinkić je objasnio da su dospele obaveze toliko velike da se klasičnom privatizacijom ne bi mogao ostvariti veliki prihod i da ne bi bilo zainteresovanih kupaca. On je najavio da će posebno biti prodavani „Geneks hoteli“ u Beogradu, hotel „Interkontinental“, posebno apartmani na Kopaoniku, „Geneks kula“ u Novom Beogradu i Turističko preduzeće „Jugoturs“. Prema procenama bivših radnika „Geneksa“, imovina firme vredi oko četiri milijarde evra. Agencija za privatizaciju do sada nije iznela u javnosti procene vrednosti imovine kompanije. Iz te institucije samo je najavljeno da bi poziv za učešće na licitaciji za prodaju imovine, ako sve bude u redu, trebalo da bude raspisan u novembru. („Pregled“)

Pogledajte još