LAGUNA PREDSTAVLJA: "Marsova soba" - Rejčel Kušner

Foto: Laguna/Promo

Društveno angažovani roman "Marsova soba" Rejčel Kušner.

Junakinja "Marsove sobe" je striptizeta osuđena zbog ubistva na dve doživotne zatvorske kazne. Gde su uzroci, šta su posledice, koliko razumevanja ili nerazumevanja čovek i društvo treba da imaju za nju?

Romi Hol, samohrana majka petogodišnjeg sina, radnica u noćnim klubovima i nekadašnja zavisnica od droge, počinila je naizgled neoprostivo, neobjašnjivo ubistvo, za koje je kažnjena po zakonu, ni manje ni više. Sad je na početku izdržavanja dve uzastopne doživotne kazne. Napolju je svet od kojeg je odsečena: San Francisko njene mladosti i njena porodica. Unutra je nova stvarnost: hiljade žena koje se otimaju za potrepštine nužne za goli život, blefiranje i gluma uz nasilje jednako među stražarima i među zatvorenicama, apsurdnost institucionalizovanog života.

Zatvor poprima neuporedivo šire značenje dok posmatramo Romin život: ljudi su omeđeni i unapred osuđeni u svojim rasnim getima, u svojim seksualnim opredeljenjima, u svom siromaštvu, u svom neobrazovanju, u svom izostanku pomoći koju bi morala da im pruži zajednica, u svojim uskogrudim pogledima.

I dok nas roman obuzima svojim gnevom, osećanjima i beznađem, njegova precizna, odvažna i tragična, dinamična, a ipak rafinirana priča protkana sjajnim smislom za humor i bujnom i blistavom životnošću do samog kraja ne ispušta nas iz svojih ruku.

Rejčel Kušner pripada mlađoj generaciji američkih pisaca. Romani su joj prevedeni na 16 jezika. Njen treći roman "Marsova soba" ušao je u najuži izbor za Nacionalnu književnu nagradu SAD i Bukerovu nagradu. Živi u Los Anđelesu.

Knjigu "Marsova soba" možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još