Svaki treći gost u banji

U ukupnom broju noćenja turista u Srbiji klimatska i termalna lečilišta učestvuju čak sa 59 odsto. Stranaca ove godine više za devet odsto

Udruženje banja i klimatskih mesta Srbije učestvovaće na 40. međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, od 9. do 12. oktobra, u cilju dalje promocije banjskih destinacija. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, ova velika manifestacija predstavlja idealno mesto i momenat za sagledavanje svega onoga što je učinjeno i što svakako treba učiniti u procesu daljeg razvoja naših banja i klimatskih mesta. Udruženje će predstaviti i dalje korake u podizanju standarda i usklađivanja istih sa savremenim tokovima banjskog turizma Evrope.

U 2007. godini zabeležen je značajan porast broja posetilaca i broja noćenja u domaćim banjama, kako domaćih, tako i inostranih turista, posebno iz Rusije, Grčke, Italije, Izraela, Kipra i drugih zemalja. Veća poseta je u najvećoj meri rezultat angažovanja menadžmenta u banjama i zdravstvenim ustanovama, kao i intenzivne komunikacije našeg Udruženja sa evropskim udruženjima banja i ostalim evropskim institucijama − istaknuto je na konferenciji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar−jul 2007. godine, banjsko−klimatska mesta u ukupnom broj turista u Srbiji učestvuju sa 37 odsto, a u ukupnom broju noćenja sa 59 odsto. U odnosu na isti period prošle godine banje beleže rast broja domaćih turista od 21 odsto, a inostranih devet odsto. Kada su u pitanju noćenja domaćih gostiju, banje beleže rast od 11 odsto. Strani gosti ostvarili su u banjama i klimatskim mestima Srbije 10 odsto više noćenja nego lane. Posebno je naglašeno povećanje broja noćenja domaćih gostiju u Niškoj Banji za 56 procenata, zatim u Vrnjačkoj Banji 24 i Zlatiboru i Sokobanji 19 odsto. U Niškoj Banji broj noćenja stranih gostiju povećan je čak 170 odsto. Više stranih gostiju nego lane imali su i na Zlatiboru i u Banji Koviljači.

Banje i klimatska mesta u Srbiji su evidentno učinili mnogo na poboljšanju usluge, a time i na povećanju zainteresovanosti stranaca za dolazak u Srbiju. Nakon što budu poznati zvanični statistički podaci za avgust i septembar, učešće banja u ukupnom broju turista i ukupnom broju ostvarenih noćenja biće svakako veća. Udruženje banja će se, sa svojim članicama, na Sajmu turizma u Novom Sadu predstaviti na izložbenom prostoru od 900 kvadratnih metara. Učestvovaće preko 40 izlagača iz 30 banjskih i klimatskih mesta Srbije. Na ovom sajmu biće predstavljeni i novi medicinski programi koji su u pripremi u našim banjama i klimatskim centrima i koji predstavljaju korak dalje u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji. 

Pored klasičnih tretmana lečenja i rehabilitacije, veći broj banja i klimatskih mesta nude i savremene velenes programe koji su u Evropi izuzetno popularni. Vrnjačka Banja, Niška Banja, Banja Kanjiža, Banja Koviljača… ujedno su postali značajni velnes centri sa svim elementima koje savremeni velnes podrazumeva. U pojedinim banjama se nastavljaju ili su već započeta ulaganja u smeštajne kapacitete i podizanje ukupne ponude. Takav je slučaj u Banji Junaković, Termal u Vrdniku, Selters (Mladenovac), Stari Slankamen i Banji Rusandi. („Pregled“)

Pogledajte još