Energija i voda - dobit sigurna

Srbija je do sada imala deficit u trgovinskoj razmeni samo sa Hrvatskom i Moldavijom, a od ove godine znatno je povećan izvoz u sve zemlje potpisnice CEFTA sporazuma

Multilateralni sporazum CEFTA i Srbiji i Crnoj Gori nudi brojne već poznate prednosti velikog tržišta, ali otvara i šansu daljeg unapređenja trgovinskih odnosa između ove dve zemlje, pogotovu ako na nekim bitnim pitanjima budu radile zajedno − ocena je sa skupa koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji uz pomoć Ministarstva inostranih poslova Holandije na temu „Slobodna trgovina u regionu − Srbija, Crna Gora i CEFTA“, na kome su učestvovali poslanici srpskog i crnogorskog parlamenta. 

U tom kontekstu Jadranka Zenić − Zeljković iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, podsetila je da je zaključivanje sporazuma svojevrsna priprema za ulazak u EU, a od brojnih prednosti pomenula je jedinstveno pravilo o poreklu proizvoda što obezbeđuje mogućnost dijagonalne kumulacije porekla u regionu, a kasnije i u okviru EU. Među bitnim prednostima svakako je i to što investicije kako domaće tako i iz zemalja CEFTA dobijaju jednak tretman, pa bi bilo celishodno da politika ulaganja bude koordinirana. 

Ona je pritom podsetila da će se o primeni CEFTA sporazuma razgovarati 28. septembra u Ohridu na sednici Zajedničkog komiteta, ali i o tome da li će sedište biti u Briselu, kako je prvobitno bilo planirano, ili u Skoplju, ili nekom drugom gradu. Srbija je pre nekoliko dana ratifikovala ovaj sporazum, potpisan krajem prošle godine, kojim se obezbeđuje da do 2010. godine budu ukinute barijere u međusobnoj trgovini poljoprivrednim i industrijskim proizvodima sa Crnom Gorom, BiH, Makedonijom, Hrvatskom, Albanijom, Moldavijom i UNMIK−om na Kosovu. Srbija je do sada imala deficit u trgovinskoj razmeni samo sa Hrvatskom i Moldavijom, a od ove godine znatno je povećan izvoz u sve zemlje potpisnice CEFTA sporazuma. 
Među nerešenim pitanjima je i finansiranje Sekretarijata CEFTA, odnosno još se ne zna kako će se obezbeđivati varijabilni deo − da li po osnovu BDP ili društvenog proizvoda po stanovniku. Srbija i Crna Gora, po mišljenju Gordane Čomić, trebalo bi da se udruže na projektima korišćenja resursa u oblasti eneregije i prirodnih voda, jer bi to bilo isplativije nego da to čine države svaka posebno. Izgleda, međutim, da još ima iluzija da će svako ponaosob postići više za svoje građane, nego u saradnji − upozorila je ona. Zarija Franović, poslanik u Skupštini Crne Gore, istakao je da CEFTA pruža mogućnost za dalji razvoj trgovinskih odnosa sa Srbijom, a pogotovu kada je reč o vodama i energiji, kao i da je njegova primena već donela neke pozitivne stvari, kao što je recimo, ukidanje državnih monopola.(„Pregled“)

Pogledajte još