Ešton o spremnosti Vlade Kosova za saradnju sa Srbijom

PRIŠTINA, 21. septembra 2010. (Beta) - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je na sastanku sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Njujorku visoko ocenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom, saopštio je noćas kabinet kosovskog premijera.

"Baronica Ešton je ovom prilikom pohvalila spremnost Vlade Republike Kosovo i premijera Tačija da razgovaraju sa Vladom Republike Srbije o pitanjima međudržavne saradnje. Ovaj pristup u interesu svih otvara razvojnu perspektivu regiona", rekla je, prema saopštenju, Ketrin Ešton.

"Ja, kao predsednik Vlade Republike Kosovo i sve institucije, otvoreni smo da razgovaramo sa Srbijom o temama od posebnog interesa za naše građane. Međutim, mi nikada i ni na koji način nećemo razgovarati o pitanjima koja se odnose na naše unutrašnje uređenje. Pitanje statusa Kosova je okončano 17. februara 2008. godine proglašavanjem Kosova nezavisnom i suverenom državom, na osnovu predloga Martija Ahtisarija. Ta realnost je potvrđena i mišljenjem Međunarodnog suda pravde i rezolucijom UN", rekao je, prema saopštenju, premijer Tači.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.