BEAUTY PREPORUKE: Učinite proširene pore manje vidljivim

Koža lica bukvalno je pokrivena porama. Kada su one – iz bilo kog razloga – proširene, deluje da ni savršen mejkap ne može popraviti stvar. Ipak, rešenje postoji.

Otvori na koži, ili pore, apsolutno su opravdana pojava iz fiziološkog ugla. Oni omogućavaju perspiraciju, a time i pravilnu termoregulaciju organizma, kao i izlučivanje toksina i drugih štetnih materija. Kod nekih osoba pore su nevidljive, kod drugih su izuzetno uočljive. S vremenom, pore postaju proširenije i narušavaju izgled. U poslednjih nekoliko godina, problem proširenih pora postao je podjednako aktuelan kao i problem bora. Štaviše, žene uviđaju da vidljive pore, baš kao i bore, dodaju godine. U skladu s tim, kozmetičke kompanije kreirale su nove namenske preparate čija primena ublažava uočljive pore i sprečava njihovo progresivno uvećanje.

Trnovit put

Dakle, zbog čega vidljive pore naglašavaju efekat starenja? Jer, u tom slučaju, koža nije glatka, nije ujednačene boje i ne reflektuje ravnomerno svetlost. Kako bi onda trebalo da izgleda savršena mladalačka koža? Pa, poput bebine guze! To je definitivno najbolje poređenje jer je zdrava i vitalna dečja koža upravo takva, i to ne samo zbog neizlaganja štetnim sunčevim zracima već i zbog odsustva pora koje se razvijaju tek u adolescentskom dobu. Žene su oduvek težile da ostvare baš tu savršenu teksturu, mekoću i "zategnutost bebine guze". Naravno, to uopšte nije lako kada se borimo s prirodnim procesom starenja.

No, kao što je već rečeno, ovi "minikrateri" omogućavaju odvijanje važnih telesnih funkcija, prvenstveno eliminaciju znoja i viška sebuma (masnoće). Zbog svoje konkavne strukture, pore se neprekidno pune nečistoćom, izumrlim ćelijama kože, ostacima znoja i mejkapa, koje nije moguće potpouno ukloniti sredstvima za čišćenje kože. Posledično, pore se još više šire kako bi primile sav taj talog. A tako proširene one više ne mogu da se vrate na staru meru. I to nije sve! U porama se nalaze hormonski receptori koji su osetljivi na stres, atmosferske zagađivače i promene u okruženju. U slučaju prekomerne stimulacije ovih receptora, javlja se i prekomerno izlučivanje koje uzrokuje upalu i dalje širenje pora. Premda inicijalnu veličinu pora određuje genetika, a one se s vremenom još uvećavaju (zbog smanjene elastičnosti kože), nije nemoguće učiniti ih manje vidljivim.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još