Internet kao razonoda na poslu

Mnogobrojne studije pokazuju da zaposleni provode petinu radnog vremena za zadovoljenje privatnih potreba, a najomiljeniji „kutak za gubljenje vremena“ je, naravno, Internet

Često se, gotovo svuda u svetu, dešava da, kada šef iznenada uđe u neku od kancelarija svoje firme, zatekne svoje zaposlene kako, umesto da rade ono za šta su plaćeni, četuju ili se igraju „onlajn“ igricama, mahnito manevrišući kompjuterskim mišom. U stvari, šef mora da se dobro zagleda da bi video šta to oni rade, jer na prvi pogled sve izgleda normalno, pošto je sve dobro „zamaskirano“. Studije širom sveta pokazuju da zaposleni provode mnogo radnog vremena za zadovoljenje svojih privatnih potreba, a najomiljeniji „kutak za gubljenje vremena“ je, naravno, Internet. 

Patriša Valas, autor knjige „Internet na poslu: Kako nove tehnologije utiču na posao“ iz 2004. godine, profesor na Univerzitetu „Džons Hopkins“ u Baltimoru, kaže da zaposleni uvek nađu način da izbegnu da rade. „Stvar je u tome što je Internet, ta kapija prema svetu, prilično neodoljiv... Tu je, na vašem radnom stolu, nadohvat ruke, pa kako mu odoleti?“, izjavila je Valas Rojtersu. „Zaposleni koji na poslu koriste Internet se, najčesće, dopisuju. Trećina njihovih poruka je lične prirode i nije u vezi sa poslom“, kaže Džems Filips, profesor psihologije na Univerzitetu Monaš u Australiji. Mnogi službenici sređuju svoje finansije ili obavljaju „onlajn“ kupovinu. Njihovi najomiljeniji „društveni“ web-sajtovi su „Fejsbuk“ i „Majspejs“. U mnogim firmama službenik može dobiti otkaz ukoliko se otkrije da Internet koristi u lične svrhe. Tako je, na primer, jedan od zaposlenih u američkoj informatičkoj firmi IBM otpušten, jer je četovao na poslu. U poslednje vreme na Internetu je sve više web-sajtova na kojima zaposleni mogu da razmenjuju iskustva. 

Tako, na primer, na sajtu www.over− heardintheoffice.com službenici navode humoristične citate koje čuju na poslu, dok na sajtu www. annoyingcoworker.com oni mogu da otvoreno pišu o svojim kolegama i šefovima, ali i da im pošalju anonimne poruke. „Uh, jedeš kao svinja. Prestani više da cmokćeš usnama i ližeš prste dok jedeš čips“, napisao je jedan službenik svom kolegi. Nedavno je firma za „onlajn“ obeštećenja Salery.com objavila izveštaj prema kojem oko 60 odsto zaposlenih u SAD koriste Internet u lične svrhe. Oko 34 odsto zaposlenih je izjavilo da Internet koristi za sopstvene potrebe zato što im je dosadno, što previše rade, što nisu dovoljno plaćeni ili, pak, što nisu stimulisani. Veliki broj firmi širom sveta brine kakve bi neželjene posledice pomenuti fenomen mogao imati po njihovu reputaciju pa zato koriste kompjuterski softver koji „nadgleda“ sve aktivnosti zaposlenih. Prošle godine sprovedeno je izraelsko−američko istraživanje u kojem je jedna petina ispitanika rekla da je na poslu pristupala čak i nekim pornografskim sajtovima. Neki eksperti, ipak, smatraju da korišćenje Interneta u privatne svrhe nekad može biti i korisno. „To može biti kupovina neophodnih stvari, vađenje rezervacija ili prosto vođenje bankarskih računa, što je jako dobro, jer zaposleni ne moraju da čekaju pauzu za ručak da bi sve to obavili. To je prosto ušteda vremena“, kaže Valas.(„Pregled“)

Pogledajte još