Došlo do nekog nesporazuma?

Predstavnici indijske kompanije Embasi grup posetili Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo još u julu pa je nerazumljivo da odjednom nije jasno šta se planira, tvrdi predsednik opštine Inđija

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić kazao je juče da je neistinita tvrdnja ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandre Smiljanić da to ministarstvo nije bilo konsultovano o ulaganju indijskog kapitala u izgradnju Tehnološkog parka u Inđiji. 
Ješić je novinarima rekao da su predstavnici indijske kompanije Embasi grup posetili Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo u julu i da je "očigledno došlo do nekog sporazuma". Reagujući na memorandum o razumevanju za izgradnju tehnološkog parka, koji su pre dva dana potpisali ministar ekonomije Mlađan Dinkić, vlasnik Embasi grup Džitu Virvani i Goran Ješić, Smiljanićeva je izjavila da joj nije jasna sadržina projekta i da nije konsultovana o njemu. Takođe je rekla "da joj nije jasno ni ko u šta ulaže, kakve će koristi od tog poduhvata imati građani Srbije i država, niti ko će biti zaposlen u Tehnološkom parku u Inđiji, građani Srbije ili stranci". 

"Ni na osnovu razgovora sa ministrom Dinkićem, ni na osnovu vesti iz medija, nije jasna sadržina tog projekta", ukazala je Smiljanićeva u saopštenju za medije. Ješić tvrdi da će u prvoj fazi biti izgrađen Tehnološki park na oko 50 hektara površine, sa poslovnim objektima na 25.000 kvadratnih metara, a kada bude završen, park će zauzeti 270 hektara sa poslovnim zgradama. "Dolazak vodećih međunarodnih kompanija u oblasti informacionih tehnologija u Srbiju omogućiće transfer novih tehnologija i rad domaćih stručnjaka na najsavremenijoj opremi koja će biti instalirana, a time će imati priliku da razvijaju svoja znanja i veštine, kao u najvećim centrima ove vrste u svetu", naveo je on. Dodao je da se, pored domaćih talenata i stručnjaka iz okruženja, očekuje povratak i velikog broja profesionalaca "koji su otišli iz Srbije devedesetih, jer im nije pružena šansa za adekvatan profesionalni razvoj, a čiji će profili biti traženi". Prema Ješićevim rečima, ministarka Smiljanić će nakon rešavanja nastalog nesporazuma "sigurno pružiti punu podršku kompletnom projektu, iako za taj posao nije nadležno Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo". Kako je ranije najavljeno, u izgradnju Tehnološkog parka trebalo bi da bude uloženo 60 miliona dolara, a investicija bi trebalo da bude završena polovinom 2009. godine i omogući zapošljavanje 2.500 visokoobrazovanih ljudi. Ukupna ulaganja bi za pet godina trebalo da iznose 600 miliona dolara.(„Pregled“)

Pogledajte još