ŠARENOLIKOST VREMENSKIH ZONA: Odlaže se ukidanje pomeranja sata u EU?

Evropljani koji su se ponadali završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine pomerati sat unapred ili unazad, moraće da ostanu strpljivi.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promena računanja vremena za 2021. godinu. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati letnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promena stupila na snagu, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usaglašeni pristup problemu kako bi se sprečila "šarenolikost vremenskih zona" i osiguralo pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsedništva.

Peter Altmajer, nemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Nemačkoj, napisao je u pismu susednim državama kako želi da izbegne "vremenska ostrva" i dodao kako treba postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon letnje pauze", javlja agencija DPA.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sledećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.