U Beogradu otvorena prva kancelarija CDP EU za Zapadni Balkan (FOTO)

- Naš cilj je da poboljšamo odnose sa preduzećima koja se nalaze u zemljama u ovom delu sveta, a Srbija je veoma važna za Italiju ne samo zbog geografske blizine već i zbog dobrih ekonomsko-trgovinskih odnosa - istakao je generalni direktor CDP-a, Dario Skanapjeko na otvaranju kancelarije u Beogradu. Ovo je ujedno i prva kancelarija italijanske finansijske institucije Casa Depositi e Prestiti (CDP) van Evropske unije.

CDP je veliki finansijer različitih investicija, a u Srbiji će se između ostalog interesovati za zelene projekte, infrastrukturu i energetiku.

- Potpisujemo dva važna ugovora, jedan je sa Unicredit bankom Srbije a drugi sa Bankom Intesom. Vrednost tih ugovora je 50 miliona evra, takođe potpisaćemo i sa EPS-om jedno pismo o namerama i to je samo početak naših aktivnosti koje želimo nadalje da razvijamo ovde - dodao je Dario i napomenuo da su tu da pomognu kako srpskim tako i italijanskim preduzećima.

U fokusu italijanske institucije biće mala i srednja preduzeća.

- Baš ova dva ugovora koje ćemo potpisati se odnose na razvoj i na pomoć srednjim i malim preduzećima sve u okviru zelene energetske tranzicije, još jedna oblast koja je važna je infrastruktura znamo da se ovde mnogo i gradi pogotovo u železničkom sektoru, a takođe tu je uvek energetika i energetska tranzicija. Znači CDP je ovde da pomogne firmama koje se pre svega bave i imaju aktivnosti u ovim sektorima - zaključio je generalni direktor.

Otvaranju su prisustvovali i ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori, kao i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i bivši ambasador Srbije u Rimu, Goran Aleksić.

Izvor: Telegraf Biznis
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još