ZALIHE "NUTELE" NA IZMAKU: Fabrika u Francuskoj stopirala proizvodnju

Proizvodnja "nutele" u fabrici na severu Francuske, najvećoj u svetu, blokirana je već nedelju dana zbog štrajka radnika koji zahtevaju veće plate, saopštili su predstavnici sindikata.

U fabrici italijanskog "Ferera" na severu Francuske proizvodi se 600 hiljada tegli "nutele" dnevno, što čini četvrtinu ukupne proizvodnje popularnog namaza.

- Pre sedam dana 160 radnika u tom pogonu, stupilo je u štrajk - objavio je Fabris Kanšel, predstavnik sindikata.

- Nijedan kamion od tada nije ušao na područje fabrike niti je odande izašao - dodao je Kašnel.

- Nedelju dana stoji i proizvodnja "kinder buena" - ističe Kašnel, a od četiri proizvodne linije "nutele", radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Zaposleni zahtevaju povećanje plata za 4,5 odsto i bonus od 900 evra.

U kompaniji "Ferero" nisu želeli da komentarišu štrajk, a uprava je u poruci, u koju je uvid imao AFP, naglasila da je "blokiran pristup fabrici potpuno nezakonit". Uprava je takođe zapretila da će od sudskih vlasti zahtevati nalog kako bi pristup fabrici bio omogućen.

Predstavnici sindikata odgovorili su da je "to neprihvatljivo kršenje prava na štrajk".

Proizvodnja "nutele" proteklih godina je obeležena brojnim problemima, delom i zbog slabog roda lešnika u Turskoj, koja je njihov najveći izvoznik.

Fabrika u Francuskoj, bila je zatvorena pet dana i u februaru zbog "problema sa kvalitetom" a 2015. godine, tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Sežolen Rojal, poručila je Francuzima da ne jedu "nutelu" jer njena "konzumacija doprinosi deforestizaciji i promeni klime na planeti", prenosi index.hr.

Izvor: RTS, Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još