Investirano oko 18 miliona evra

U protekle četiri godine pokazalo se da je Avala Ada primer jedne od najuspešnijih privatizacija u našoj zemji

Nedavnom kupovinom dve nove savremene mašine investicije fabrike Avala Ada AD premašile su 18 miliona evra za poslednje četiri godine, od kada je Avala Ada postala članica Kappastar grupe. Tako je ova fabrika danas jedan od vodećih proizvođača transportne i komercijalne ambalaže u istočnoj Evropi. Kvalitet i brzina poslovanja nedavno su dodatno unapređeni kupovinom novog laserskog uređaja za izradu alata za štampanje i nove mašine za rotaciono štancovanje. Laserski uređaj za sečenje alata, Lasermate 3000, nemačke firme Elce− de, unapredio je izradu rotacionih i ravnih alata za štancovanje. Prerada talasastog kartona znatno je unapređena montiranjem nove mašine za rotaciono štancovanje poznatog svetskog proizvođača, Martin.
Reč je o mašini koja ima mogućnost štampe u četiri boje, s automatskim ulagačem i automatskim raskidanjem. Osim ulaganja u proizvodne mašine, investirano je i u sisteme za odvođenje i recikliranje otpada. U „Avala Adi“ danas proizvode 25.000 tona ambalaže, dok je pre privatizacije proizvodnja bila 16.000 tona. Međutim, treba znati da je pre privatizacije bilo zaposleno 800 radnika, dok ih sada ima 280, čime proizvodni rezultat dobija još više na značaju. Sve ovo govori i da je „Avala Ada“ primer jedne od najuspešnijih privatizacija u našoj zemji. Tehnički i stručno Avala Ada je u mogućnosti da ponudi kupcu kompletno rešenje: dizajn studio Avala Ade bavi se izradom idejnih rešenja i pripremom za štampu. Potom se rade probni uzorci, i vrše sva industrijska ispitivanja. U proizvodnom pogonu koji izrađuje hromokartonsku ambalažu Avala Ada raspolaže dvema tehnologijama otiskivanja: za ravnu ofset, i za visoku flexo štampu.
Zahvaljujući ovakvoj opremljenosti, Avala Ada je veoma fleksibilna, ne zavisi od drugih firmi ni u jednoj karici proizvodnog lanca, i u stanju je da brzo reaguje ako kupac želi brzu izmenu na svom proizvodu. Avala Ada proizvodi i najzahtevnije vrste ambalaže, kako u pogledu vrste, tako i u pogledu kvaliteta štampe: samosložive kutije, kutije s automatskim dnom, displej kutije, klasične ameriken kutije. Najveća prednost Avala Ade je što kupcima nudi obe vrste ambalaže (komercijalne i transportne) na jednom mestu, a velike serije može proizvesti u veoma kratkom roku. Kupci „Avala Ade“ su i različitih vrsta industrije: hemijske, prehrambene, konditorske, industrije alkoholnih i bezalkoholnih pića, duvana, farmaceutske industrije i drugi. Avala Ada radi sa vodećim multinacionalnim kompanijama koje su prisutne na našem tržištu (Filip Moris, Britiš Amerikan Tabako, Henkel, Interbru, Efes i dr.) „Avala Ada“ ima dugu tradiciju kada je kvalitet u pitanju. Bila je prva na ovim prostorima koja se ozbiljno bavila upravljanjem sistemom kvaliteta. Sada su u postupku prilagođavanja svog sistema kvaliteta procesnom modelu po zahtevima standarda ISO 9000:2000 kao i njegovim uključivanjem u integrisani sistem menadžmenta zaštitom životne (ISO 14000:2004), bezbednošću i zdravljem na radu (OHSAS 18001:1999) i bezbednošću proizvoda (HACCP sistema). Planiran termin završetka ovih aktivnosti je mart 2008. godine.(„Pregled“)

Pogledajte još