KAD POSTANE NEPRIJATELJ: Da li pijete previše vode?

Poznato je da je voda neophodna za život i normalno funkcionisanje organizma.

Ali, treba znati i da konzumiranje prevelike količine vode može negativno da utiče na zdravlje.

Nutricionista Vedrana Dučkić ukazala je na opasnost koju vašem organizmu može prouzrokovati velika količina vode.

Ona tvrdi da ukoliko pijete više vode nego što vaši bubrezi mogu podneti, možete poremetiti prirodnu ravnotežu natrijuma u krvi i izazvati hipohidraciju i hiperhidraciju, a posledice mogu biti i smrtonosne.

- Kao što su poznate sve posledice dehidracije tela i hiperhidracija može štetno da deluje na organizam. Ako unosimo više vode od naših stvarnih potreba, telo će da izbaci višak putem bubrega. Međutim, problem je što se eliminisanjem viška vode gubi i deo natrijuma u plazmi, te dolazi do povećanja volumena unutarstanične tečnosti i nastaje oticanje ćelija svih organa, naročito mozga i pluća - kaže Vedrana.

Simptomi hiperhidracije

Najpre se javlja oticanje, te visok pritisak, mučnina, povraćanje, konfuzija, a može doći i do slabosti celog tela i grčenja mišića što dovodi do stanja hiponatremije.

- Hiponatremija može da prouzrokuje trovanje vodom, komu ili smrt usred zastoja rada srca ili otkazivanja rada drugih vitalnih organa poput pluća i mozga - kaže Vedrana.

Iako nema ničeg zabrinjavajućeg u tome da za vreme velikih vrućina popijemo veću količinu vode, problem je kada istu tu količinu pijete odjednom i prebrzo.

Naime, bubrezi mogu probaviti tek oko pola litre vode po satu pa voda koju ne mogu izbaciti putem mokraće postaje opasna po zdravlje.

- Količina vode je potpuno individualna i zavisi od čitavog nizu faktora zdravstvenog stanja pojedinca do fizičke aktivnosti i znojenja, mase tela, doba i pola. Kada bismo odjednom uneli šest litara vode u telo ta količina bi predstavljala tzv. letalnu dozu za vodu. Ali, ovoliku količinu nije moguće popiti odjednom, pa je verovatnoća postizanja letalne doze manje verovatna.

Može li doći do trovanja i koje su preporučene doze?

Mala je verovatnoća, ali da bismo unosili vodu u količinama koje će telo dovesti u stanje euhidracije, pripazite da ne dođe do hiperhidracije i gubitka elektrolita natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i cinka.

Preporučeni unos vode

za žene oko 2 litra vode dnevno
za muškarce 2,5 litra vode i više dnevno.

- S obzirom na to da se stvarne potrebe zaista razlikuju zbog zdravstvenog stanja pojedinca, ukupne energetske potrebe, nivoa fizičke aktivnosti, ove potrebe mogu znatno da se razlikuju i treba se individualno prilagođavati - navodi Vedrana.

Potreba za tečnošću može da se izračuna na osnovu ukupne energetske celodnevne potrošnje kalorija. Preporuka je unositi 1 mL vode/kcal prosečne energetske potrošnje kod aktivnosti koje ne podrazumevaju jači fizički napor ili ekstremnije uslove okoline.

- Međutim, promena intenziteta fizičke aktivnosti, kao i promene vremena, mogu znatno da utiču na preporučeni dnevni unos, pa to može iznositi i pet ili više litara dnevno kod sportista, a preporuka je i nadoknada elektrolita.

Pratite boju svoje mokraće

Tamna boja - dehidriranost.
Svetla boja - preopterećenje bubrega.

U rizične grupe spadaju bebe zbog svojih malenih organa, ali i trkači maratona.

Izvor: Stil.kurir.rs/Miss.24.sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još