Evropski festival animiranog filma BALKANIMA 2007

Četvrto izdanje Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA 2007 održava se od 3. do 7. oktobra 2007. u Velikoj i Maloj sali Doma kulture "Studentski grad”. Do sada rekordni broj prijavljenih filmova iz 37 zemalja pregledala je tročlana selekciona komisija (profesor Ivan Šijak, dramaturg Miša Novaković i filmski kritičar Aca Kostić). U okviru takmičarskog programa autorskih filmova biće prikazano 70 filmova, a takmičarski program studentskih filmova biće podeljen u dve grupe (takmičenje filmova studenata/pojedinaca i takmičenje filmskih škola).
U žiriju za nagrade nalaze se dr Petar Volk, istoričar filma i publicista iz Srbije; Ekaterina Mihajlova, rediteljka iz Rusije, prošlogodišnja dobitnica nagrade festivala za film "Kapetanova kći”, rađen prema noveli A. Puškina; Margit Antauer, producent i organizator filmskih priredbi, dugogodišnji direktor zagrebačkog Animafesta iz Hrvatske. 

Umetnički direktor BALKANIMA, prof. Nikola Majdak sa saradnicima obezbedio je čitav niz "omaža” velikim majstorima svetske animacije (ruska škola), istorijske retrospektive i radionice (animacija u službi specijalnih efekata) i dr. Specijalni programi i izložbe koji će pratiti takmičarski program su: 

- Omaž ruskoj animaciji – retrospektivni programi majstora ruskog animiranog filma;
- Retrospektiva filmova i posvećena pedesetogodišnjici Zagrebačke škole crtanog filma;
- "Master Class” Zorana Perišića o specijalnim efektima uz projekciju njegovih filmova;
- Omaž piscu i kritičaru Slobodanu Novakoviću;
- "Ponoćni kino” – evropski dugometražni animirani filmovi;
- Predstavljanje malih evropskih kinematografija – u okviru ovog programa biće prikazane selekcije filmova iz Austrije i Švedske;
- Predstavljanje izdanja i izložba radova "Studija za novi strip” uz razgovor sa autorima.

Gosti sa ranijih festivala naši su propagatori u inostranstvu i svake godine broj stranih učesnika iz Evrope je sve veći. Ove godine to će biti krunisano prisustvom našeg "oskarovca” Zorana Perišića, proslavljenog majstora za specijalne efekte (film "Supermen”). 

Četvrti festival evropskog animiranog filma BALKANIMA odvijaće se u znaku mladih. Evidentno je da je četvorogodišnja aktivnost Festivala već dala rezultate u povećanom interesovanju mladih i sve interesantnijoj domaćoj produkciji. Svoju reputaciju i jedinstvenu atmosferu može da zahvali i brojnim domaćim mladim autorima animiranog filma, koji su do sada bili uključeni u kreiranje i organizovanje ove manifestacije (Jelena Bešir, Nebojša Petrović, Sun Mandić, Iva Ćirić, Katarina O’Hearn...).

Na tribini "Elementarni strip", koja se održava 3.10. u 18 sati, u Maloj sali Doma kulture "Studentski grad", govoriće Bojan Janković (moderator), Milenko Pajić, Aleksandar Zograf, Saša Mihajlović. Specijalni gosti biće Ivan Tobić (Ilegalni poslastičari) i Marija Balubdžić (Horkestar). 

Nakon tribine, u 18.55 u Galeriji Doma kulture "Studentski grad" otvara se izložba "Studio za novi strip", koja će trajati do 16. 10. 2007. 

Tribina predstavlja uvod u izložbu “Studio za novi strip”, kroz razgovor s akterima iz nekoliko strip-generacija o teoriji i istoriji stripa, elementarnosti i konstruktu medija, postojanosti i održivosti scene, novopristiglim publikacijama, analogijama između stripa i animacije… 

Izlozba ilustruje, predstavlja i u galerijskom prostoru materijalizuje sadržaj aktuelne publikacije “Studio za novi strip” (Academica, Užice, 2007). Reč je o svojevrsnoj slikovnici teorije forme stripa, baziranoj na originalnim tridesetogodišnjim strip tablama, rukotvorinama Milenka Pajića i Vladimira Dunjića, nastalim u Lučanima (1975-1980). Njihovom analitičkom doživljaju motorike strip medija, elementarnosti tehnike i ranom eksperimentu pridružiće se i maniristički orjentisane savremene kolege Aleksandar Zograf, Wostok, Srđan - Đile Marković, Toma Pan i drugi - čije će originalne radove posetioci moći da vide u Galeriji DKSG.

www.kontra.org.yu

Pogledajte još