CEFTA - dobar posao za Srbiju

Ključne pretpostavke da bi DIN mogao da odgvori na izazove CEFTE jesu stabilnost akcizne politike na duži rok i odsustvo posebnih nameta na duvanske proizvode,kaže Bornhiter

Generalni direktor DIN „Fabrikeduvana“ u Nišu Skip Bornhiter ocenio je juče da je „Vlada Srbije obavila dobar posao usvajanjem akcionog plana za CEFTU i njegovimpravovremenim sprovođenjem“.Borhiter je, na konferenciji za novinare, rekao da uvođenje CEFTE donosi nove izazove za DIN uključujući oštriju konkurenciju, ali i mogućnost za izvoz. DIN, koji posluje u sastavu „Filip Morisa“, izvozio je do sada u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a ubuduće u toj fabrici očekuju da „značajan deo proizvodnje budu usmeren ka izvozu“, kazao je Bornhiter.

„Ključne pretpostavke da bi DIN mogao da odgovori na izazove CEFTE jesu stabilnost akcizne politike na duži rok i odsustvo posebnih nameta na duvanske proizvode, jasan dugoročni podsticaj na unapređenju kvaliteta, obima proizvodnje i cenovne konkurentnosti domaćeg duvana, kao i razvoj lanca domaćih dobavljača“, naveo je direktor. Prema njegovim rečima, doprinos DIN−a u prihodima države od akciza u prošloj godini iznosio je 12 milijardi dinara, a on će u ovoj godini dostići 18 milijardi dinara. Za poslednje tri godine akcizno opterećenje uvećano je 163 odsto, a imajući u vidu utvrđenu akciznu politiku, ono će značajno rasti u narednih pet godina, rekao je Bornhiter. „Predvidljivost, transparentnost i postupnost rasta akciznog opterećenja važni su kako bi duvanska industrija mogla da planira svoje poslovanjei investicije, a država svoje prihode“, ocenio je Bornhiter. „DIN će nastaviti da nabavlja domaći duvan odgovarajućeg kvaliteta, a u protekle četiri godine u tu oblast investirano je oko tri miliona evra za oko1.000 uzgajivača te kulture. 

U poslednje četiri godine DIN je značajno doprineo razvoju lanca domaćih dobavljača kroz transfer znanja i primenu međunarodnih standarda, rekao je direktor. DIN je u protekle četiri godine investirao više od 600 miliona evra u akcijski kapital, tehnologiju i opremu, čime je, prema rečima Bornhitera, omogućeno unapređenje kvaliteta i proizvodnju 45 robnih marki u niškoj fabrici. DIN danas čini više od polovinu srpskog tržišta cigareta i u fabrici procenjuju da je prodaja na crnom tržištu u Srbiji svedena na pet do sedam odsto,što se smatraju „podnošljivim“. Prema podacima Republičkog zavoda za razvoj, DIN je u prošloj godini bila najuspešnija kompanija u zemlji po ostvarenoj visini profita.(„Pregled“)

Pogledajte još