Godišnjica 5. oktobra

BEOGRAD, 05. oktobar 2010. (FoNet) - U Srbiji se danas navršava deset godina od petooktobarskih demonstracija koje su dovele do obaranja režima Slobodana Miloševića.

 Petog oktobra 2000. godine na ulicama Beograda okupilo se oko pola miliona građana iz cele Srbije.  Oni su, predvođeni Demokratskom opozicijom Srbije, demonstracijama naterali Miloševića da prizna poraz na predsedničkim izborima održanim 24. septembra.

 Miloševićev protivkandidat i kandidat DOS za predsednika Jugoslavije bio je predsednik DSS Vojislav Koštunica. Koštunica je u prvom krugu izbora za predsednika, održanom 24. septembra, osvojio 50,24 odsto glasova birača.

 Savezna izborna komisija, pod pritiskom iz kabineta Miloševića, objavila je, međutim, da treba da bude održan drugi krug izbora.  Komisija je saopštila da Koštunica jeste pobedio u prvom krugu, ali sa 48 odsto glasova birača, zbog čega je, kako je tvrdila, bilo neophodno održati drugi krug.

 Podaci izbornog štaba DOS, u kojem je tada bilo 18 stranaka, pokazivali su da je za Koštunicu glasalo više od 50 odsto građana koji su izašli na izbore.

 Zbog lažiranja izbornih rezultata, DOS je odlučio da, počev od 24. septembra, organizuje svakodnevne protestne šetnje i blokade puteva, u nameri da Miloševića natera da prizna izborni poraz i povuče se sa vlasti.

 Pošto Savezna izborna komisija nije do 5. oktobra saopštila tačne podatke o izbornoj volji građana, DOS je na taj dan ogranizovao velike građanske demonstracije.

 U ranim popodnevnim satima, 5. oktobra, deo okupljenih građana pokušao je da uđe u Skupštinu SRJ, u čemu su ih sprečile jake policijske snage, koristeći suzavac.

 Oko 17 sati, građani su ipak uspeli da zauzmu Skupštinu.

Nepun sat kasnije demonstranti su upali i u zgradu RTS.

 I iz Skupštine, i iz zgrade RTS video se gust crni dim, pa su mediji izveštavali o požaru.

 Više policajaca u maskirnim uniformama na ulici je oko 17.30 počelo da se grli i pozdravlja sa demonstrantima.

 Na oba kanala RTS u 18.30 došlo je do prekida emitovanja programa.

 Nešto posle 20 sati, kako podseća B92, na svim kanalima RTS emitovano je obaveštenje: "Ovo je program nove RTS".

 Nešto kasnije, zahvaljujući velikim građanskim demonstracijama protiv Miloševićevog režima, DOS je objavio pobedu na predsedničkim izborima.

Pogledajte još