6. JUL - DAN POLJUPCA: Sve što niste znali o ljubljenju

Šesti dan jula rezervisan je za poljupce. Ako vam treba i potvrda, pronađite je u kalendaru koji beleži takve datume. Poljubac, osim onoga što već znate, ima svoj dan (6. jul), nauku, istorijat, rekorde.

Prvi poljubac prikazan na filmu snimljen je davne 1896. godine. Na prvi pogled za te glumce ne bismo mogli da kažemo da su pravi filematolozi, odnosno umetnici u ljubljenju.

Za razliku od njih, četrdesetih godina prošlog veka zabeležen je najduži poljubac na filmu u klasiku You're In the Army Now i trajao je 185 sekundi.

Ipak svi rekordi u dužini trajanja poljupca oboreni su u realnosti. Pre šest godina jedan tajlandski par ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer se neprestano ljubio 58 časova, 35 minuta i 58 sekundi.

I Srbija ima svoje rekordere koji se na mostu ljubavi u Vrnjačkoj banji svake godine na Svetog Trifuna takmiče u dužini trajanja poljupca. Ove godine jedan par ljubio se 36 minuta i 17 sekundi.

Nekome se ovi silni sati i minuti mogu učiniti suvišnim, ali ne i kada čuju da se strastvenim poljupcem sagori između šest i 26 kalorija u minutu. To znači da biste morali da se ljubite ceo dan kako biste sagoreli parče pice.

Ljubljenje je korisno i za lice, jer aktivira 34 facijlana mišića. To najbolje mogu da vide muškarci pošto 37 odsto njih drži otvorene oči dok se ljubi, dok se 97 posto žena ljubi zatvorenih očiju.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još