MINISTARSTVO PROSVETE DONELO ODLUKU: Od naredne školske godine đaci bez jesenjeg raspusta

U narednoj školskoj godini učenici u Srbiji imaće tri raspusta - zimski, prolećni i letnji, a neće imati jesenji, koji su imali tokom ove godine, predviđeno je školskim kalendarom Ministarstva prosvete.

Škola počinje 2. septembra, prvo polugodište traje do petka 31. januara 2020. godine. Drugo polugodište počinje u utorak 18. februara, a završava se 2. juna za osmake, a 16. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Zimski raspust podeljen je u dva dela. Prvi počinje u ponedeljak 30. decembra, a završava se u utorak, 7. januara, a drugi deo počinje 3. februara, a završava se 17. februara.

Osnovci će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila.

Škole u Vojvodini rade po kalendaru pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, te se kod njih zimski raspust ne deli na dva dela već počinje 24. decembra i traje do 14. januara 2020. godine. Prolećni raspust počinje 10. i trajaće do 20. aprila. Školska godina za njih se završava kao i u ostatku Srbije.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 22. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola 29. maja, a ostali srednjoškolci nižih razreda se raspuštaju 19. juna.

U školama se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar, Sveti Sava 27. januar, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. april, Dan pobede 9. maj i Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku 28. juna, kada mnoge škole u Srbiji organizuju podelu đačkih knjižica.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne dolaze na nastavu, odnosno da ne rade: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Kurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Neradni su i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još