Blan zatražio pomoć psihologa za reprezentativce

PARIZ, 7. oktobra 2010. (Beta) - Selektor reprezentacije Francuske Loran Blan rekao je da se nada da će psiholog pomoći njegovom timu da napreduje.

Blan je preuzeo reprezentaciju Francuske od Remona Domeneka, posle debakla "trikolora" na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. On je u pokušajima da obnovi dobru atmosferu u timu i javnosti zatražio od fudbalera da nauče himnu i potpišu kodeks o lepom ponašanju.

"Unajmili smo nekoga ko može da nam pomogne. Tamo ćemo sakupiti više informacija o ličnosti svakog igrača", rekao je Blan.

Fudbalski savez Francuske nije objavio ime psihologa, već samo da će on raditi pod nadzorom lekara reprezentacije Fabrisa Brijana. Reprezentativci su se u utorak upoznali sa psihologom.

Reprezentativci Francuske su tokom Svetskog prvenstva štrajkovali i bojkotovali treninge, pošto je Domenek posle verbalnog sukoba poslao kući napadača Nikolu Anelku.

Francuska je takmičenje na Mundijalu završila u prvoj fazi, sa jednim osvojenim bodom i ekipa i stručni štab su žestoko kritikovani kada su se vratili u zemlju.

Blan je priznao da mu je potrebna pomoć da vrati veru javnosti u nacionalni tim i rekao da čvrsto veruje da će psiholog u tome odigrati ključnu ulogu.

"U individualnim sportovima mnogo vrhunskuh sportista imaju profajlere, psihologe, kako god želite da ih zovete. To je dalo veoma dobre rezultate u tenisu i golfu. U timskim sportovima je to teže pošto radite sa raznim ljudima", rekao je on.

"Opasno je kada se priča o psihologiji i psihijatriji, pošto ljudi kažu da im to ne treba, jer dobro poznaju sebe. Ne sedimo u mračnoj
sobi, na žutom krevetu... Ne vidim opasnost ako možemo da pomognemo ljudima da bolje upoznaju sebe", dodao je Blan.

Pogledajte još