Italijanski „Geoks“ namerava da proizvodi i u Srbiji

Italijanska fabrike obuće „Geoks“ (Geox), jedno od vodećih svetskih preduzeća u toj oblasti, namerava da počne proizvodnju u Srbiji. Tim povodom predsednik kompanije Mario Polagato je prilikom prošlonedeljnog boravka u Beogradu, u susretu s novinarima, rekao da Geoks ne želi da u Srbiji samo otvara prodavnice, već i da proizvodi, računajući pri tom i na bogatu tradiciju i kvalitetan kadar u proizvodnji obuće u našoj zemlji. „Geox“ je do sada u Srbiji, tačnije u Beogradu i Novom Sadu otvorio šest radnji, a prva naredna biće otvorena u okviru „Delta sitija“ 1. novembra. „Ukupno u svetu, od Australije i Kine do Amerike imamo 700 prodajnih objekata. I u svakoj zemlji želimo da imamo direktnog partnera, pa je takav slučaj i u Srbiji“, kaže Polagato koji je napravio pravu malu revoluciju u proizvodnji cipela sa svojim patentom „obuće koja diše“. 

On je rešavajući jedan sopstveni problem prilikom boravka na sajmu vina u Americi (pošto njegova porodica ima višedecenijsku tradiciju u proizvodnji vina), došao na ideju o tome da bi se na gumenom đonu cipele mogli napraviti otvori uz pomoć kojih bi noga mogla da diše, a istovremeno da se postavi membrana koja bi štitila ulaz vode ili vlage u unutrašnjost cipele. „Potvrdu o patentu dobio sam u više od 100 zemalja, ali u početku nisam hteo proizvoditi cipele. Ponudio sam patent najvećim svetskim proizvođačima sportske obuće, ali mi niko nije verovao. I pre 11 godina, okupio sam još pet ljudi, mojih partnera, i krenuo u avanturu“, kaže Polagato. 

Danas, 11 godina posle, profesori univerziteta i sa instituta izučavaju i rade čitave studije, o tome kako je „Geoks“ napravio do sada možda i najbrži rast u svetskoj ekonomiji po proizvodnji, prodaji i profitu. Ove godine gospodin Polagato očekuje proizvodnju od 21 milion pari. „Geoks“ ima proizvodnju u 28 država, prodaju u 68, a broj zaposlenih se od početnih pet, povećao na čak 30.000 ljudi. Osim na svom patentu, uspeh na tržištu Polagato je temeljio i na najboljoj italijanskoj tradiciji, odnosno na činjenici da ta zemlja ima najbolje modelare, stiliste i najbolju kožu za proizvodnju obuće. („Pregled“)

Pogledajte još