Novi postupak za oduzimanje kuće Ulemeku

BEOGRAD, 16. oktobra 2010. (Beta) - Pred Specijalnim sudom će u ponedeljak biti održano pripremno ročište u ponovljenom postupku po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal za oduzimanje dela kuće bivšem pukovniku Državne bezbednosti Miloradu Ulemeku, četiri puta pravosnažno osuđenom na po 40 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Specijalnog suda od 20. maja kojom je Ulemeku trajno oduzet deo kuće u beogradskom predgrađu Filmski grad, površine 178 kvadratnih metara i predmet vratio na ponovno suđenje zbog bitnih povreda postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

"Nesporno je utvrđeno da su prihodi Ulemeka, prema izveštaju Bezbednosno informativne agencije (BIA), bili značajno manji od 374.409 tadašnjih nemačkih maraka, koliko je platio kuću", obrazložio je 20. maja presudu sudija Velimir Lazović.

Ulemeku je kuća oduzeta po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela kojim je predviđen obrnuti teret dokazivanja po kojem je na optuženom da dokaže kako je imovinu stekao legalnim putem i da je vrednost imovine u skladu sa njegovim zakonitim primanjima.

Pogledajte još