„Plavi potok“ i tri alternative

Srbija i Rusija, pored saradnje u isporuci gasa, započele su zajednički projekat kojim se planira izgradnja gasovoda, dužine 400 kilometara, preko teritorije Srbije. Tema i privatizacija NIS−a?

Višečlana delegacija ruskog energetskog giganta „Gazprom“ doputovaće danas u jednodnevnu radnu posetu Srbiji. Delegaciju će, kako je Tanjugu izjavio načelnik u odeljenju za informacije Denis Ignjatjev, predvoditi predsednik Upravnog odbora „Gazproma“ Aleksej Miler. Do posete Beogradu dolazi posle intenzivnih kontakata koje je u Moskvi sa rukovodstvom ruske kompanije imao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović u julu i septembru. Srbija i Rusija, pored saradnje u oblasti isporuke gasa, od decembra prošle godine započele su zajednički projekat potpisavši Memorandum o razumevanju, kojim se planira izgradnja gasovoda, dužine 400 kilometara, preko teritorije Srbije, kojim bi bio transportovan ruski gas do evropskih potrošača. 

„Gazprom“ je Memorandum potpisao sa Vladom Srbije i Javnim preduzećem „Srbijagas“, a tokom prošlomesečne posete visoke delegacije Vlade Srbije Moskvi, vođa delegacije vicepremijer Božidar Đelić izjavio je da postoji velika konkurencija oko trase koju će pratiti budući gasovod „Plavi potok−2“ i bar tri alternative. Prema njegovim rečima, na Srbiji je da poboljša izglede da gasovod prođe preko njene teritorije, a odluku o tome odrediće „dugoročni ekonomski interes učesnika u projektu“. „Spremni smo da gradimo skoro devet puta veće podzemno skladište kod Banatskog Dvora, sa dve do tri milijarde kubnih metara prirodnog gasa, što bi nas stavilo na kartu gasa Evrope, otvoreni smo za učešće ruske strane u izgradnji jednog broja pogona koji će moći da se grade na bazi gasovoda, gde se naročito razmišlja o proizvodnji električne energije“, rekao je Đelić.

Prilikom posete Moskvi, ministar Popović imao je sastanak u „Gazpromu“, nakon što je i u julu sa saradnicima razgovarao sa ministrom energetike i industrije Viktorom Hristenkom i Milerovim zamenikom i generalnim direktorom „Gazpromeksporta“ Aleksandrom Medvedovom. Prema rečima Popovića, tokom tih sastanaka razgovarano je o projektima za gasovod Niš−Sofija, podzemnim skladištima gasa u Srbiji i planiranom povećanju potrošnje gasa u Srbiji. Popović je tada najavio da se za početak jeseni planira susret na najvišem nivou između nadležnih ministarstava dve zemlje, kao i između Ministarstva energetike Srbije, Srbijagasa i „Gazproma“. Prema procenama analitičara, nije isključeno da jedna od tema tokom boravka delegacije u Beogradu bude i predstojeći proces privatizacije NIS−a, s obzirom na zainteresovanost za učešće „Gazpromnjefta“ − jedne od kompanija u sistemu u kojoj je Miler predsednik borda direktora. Za budućnost NIS−a zainteresovana je i kompanija „Lukoil“ Vagita Alekperova, koji je razgovarao u septembru sa potpredsednikom srpske Vlade i ministrom energetike.(„Pregled“)

Pogledajte još