Minimum za biznis - 80 hiljada

Nacionalne službe za zapošljavanje: Poziv otvoren za sva nezaposlena lica na evidenciji NSZ koja su posle 1. septembra 2006. primila ili tek treba da prime otpremninu

U okviru projekta „Otpremninom do posla“, koji zajedno sprovode Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i projektni tim Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), danas će biti objavljen javni poziv za dodelu finansijske podrške za samozapošljavanje. 

U saopštenju Nacionalne službe za zapošljavanje precizira se da je poziv otvoren za sva nezaposlena lica na evidenciji NSZ koja su posle 1. septembra 2006. primila ili tek treba da prime otpremninu. Jedan od osnovnih uslova za dodelu finansijske podrške je da korisnik sredstava i sam uloži deo svoje otpremnine u iznosu − ne manjem od 80.000 dinara u pokretanje sopstvenog biznisa. Sredstva, koja se odobravaju kroz projekat „Otpremninom do posla“, predstavljaju dodatnu finansijsku podršku subvenciji za samozapošljavanje koju odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i ostvaruju se zajedno sa tom subvencijom. 

To praktično znači da nezaposlena lica na evidenciji NSZ, kojima je prestao radni odnos, uz isplatu otpremnine, (bilo kao višku zaposlenih ili sporazumnim raskidom), istovremeno mogu da ostvare subvenciju NSZ iz programa samozapošljavanja u iznosu od 130.000 dinara i dodatnu finansijsku podršku iz sredstava projekta „Otpremninom do posla“ za istu svrhu, koja iznosi 80.000 dinara. Na javni poziv, takođe, mogu da se prijave i primaoci novčane naknade kojima je radni odnos prestao usled stečaja poslodavca. Ova lica mogu da ostvare samo dodatnu finansijsku podršku iz sredstava projekta „Otpremninom do posla“ koja iznosi 80.000 dinara, pod uslovom da od NSZ traže isplatu jednokratne novčane naknade koju zatim ulažu u sopstveni biznis. Javni poziv biće objavljen 9. oktobra u listu NSZ „Poslovi“ i biće dostupan zainteresovanima u svim filijalama NSZ. Obrasci zahteva sa biznis planom mogu se, takođe, preuzeti u filijalama ili na internet adresi Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.sr.gov.yu.(„Pregled“)

Pogledajte još