Predstavljen katalog za investicije namenjen dijaspori

BEOGRAD, 17. oktobra 2010. (Beta) - Ministar za dijasporu Srđan Srećković predstavio je u nedelju prvi multimedijalni investicioni katalog sa 193 projekta namenjena ulagačima iz dijaspore i drugim investitorima.

Srećković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da su ti projekti iz 68 opština i gradova, kao i da ih je najviše iz turizma, indutrijskih zona, infrastrukture i ekologije.

Ministarstvo će katalog predstaviti u svim većim centrima srpske dijaspore, a biće distribuiran i na više od 5.000 adresa poslovnih ljudi poreklom iz Srbije.

"od 2000. do danas dijaspora je direktno investirala 550 miliona dolara u srpsku ekonomiju i zaposlila oko 25.000 ljudi. Poruka države investitorima je da se Srbija menja na bolje, a bez investicija iz inostranstva nema razvoja zemlje", kazao je Srećković i podsetio da je prema analizi Svetske banke 2009. godine srpska dijaspora poslala u zemlju 5,5 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, među prioritetnim ciljevima ekonomske politike Vlade Srbije je privlačenje stranih investicija, "četiri do pet milijardi dolara godišnje".

Pogledajte još