PROBLEMI U VENECIJI: Kazna arhitekti zbog mosta neprilagođenog turistima

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santjaga Kalatravu sa 78.000 evra, jer je dizajnirao most preko kanala "Grand", koji ne može da izdrži veliki broj turista.

Odluku je doneo sud u Italiji 9. avgusta, i u obrazloženju naveo da je Kalatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje, a da je dizajnirao druge mostove, poput onih u Dalasu i Kalgariju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje.

Most "Ponte dela Konstitucione" dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obeležavao 60 godišnjicu postojanja.

U tužbi gradskih vlasti navedeno je da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zameni.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan projekat Kalatrave, budući da je njegov projekat izgradnje solitera "Čikago spajer" otkazan 2015. godine, navodno zbog svetske ekonomske krize.

Kontroverza oko mosta je poslednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posledicama "prekomernog turizma".

U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene stože kontrole turista, posetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 evra, a zabranjeni su koferi sa točkićima.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro podržao je kampanju "Uživaj i podrži Veneciju", koja podstiče posetioce da poštuju grad tokom posete.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još