Nenad Karađinović

Nenad Karađinović predstavio se beogradskoj publici izložbom fotografija naslovljenom "Inhabitants of the Evil House" u V.I.P. Gallery SKC. Izložbu su otvorili Marija Magdalena Idei- Trifunović, novinar i Branislav Rotkvić Role, pesnik, prijatelji renomiranog novosadskog fotografa.

Stanarke zle kuće, ili zle stanarke, ne, sigurno nisu nimalo zle, nisu čak ni loše, naprotiv, dobre su, ali ni kuća nije zla. Pri tom, i stanarke nisu stanarke i kuća nije kuća. 

Ostaje zlo, tri slova koja nešto znače. Pitali smo autora fotografija i autora naslova izložbe - šta? I nije hteo da nam odgovori, bar ne sada, možda jednom, negde... na nekoj sledećoj izložbi ili nekim sličnim povodom.

Prirodno svetlo, devojke koje telom i pokretom pričaju priču, u stvari, više se igraju u naizgled bezazlenim situacijama izdramatizovane nestvarnosti. Skrivena erotika u negde i nekom drugom planu. Pokazuju - prikazuju sebe u sjajnoj scenografiji odaja iz bajki. 

One žive u ovom dvorcu ovog trena, šta je bilo pre toga niko ne zna, šta će biti još manje. Gde su bile dosad? Gde ih možemo sresti? Odakle i kad su došle? Kuda idu i kada? Šta rade i zašto - ili ništa ne rade? Zašto su same? Da li su same?...

Jesu li stvarno stanarke te neke zle kuće, ili je to samo intrigantna igra reči? Možda su tu samo da bi se fotografisale, okupane jesenjom svetlošću koja se probija kroz prozor razmaknutih zavesa. Zašto su zavese razmaknute? Viri li neko? I ko? Ili ne viri? I ko? 

Jesmo li i na ovu izložbu došli da virimo, ili nam je namera da gledamo i vidimo otvorenih očiju i bez zavesa? 

Ja neznam kako vi, ali ja neću da budem zla kuća. I neću da virim. Videti ili viriti, čak biti ili ne biti - to jest doći na izložbu ili ne doći. Mi smo lepo pozvani i došli smo da vidimo ovu odličnu izložbu, a vi, ili virite ili nam se pridružite. I videćete da kuća i nije baš, baš toliko zla, možda samo malo - ako se uporedi sa stanarkama.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još