Završen je drugi dan #DIGITAL2019!

Šestu godinu zaredom Color Media Communications organizuje „Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima. Ovogodišnji – #Digital2019 – trajaće 2 dana – 05. i 06. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva. Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

 

#Digital je konferencija na kojoj učestvuju CEO telekoma u regionu i to je jedini skup koji okuplja prve ljude vodećih operatera: MTS, VIP, Telenor, Deutsche Telekom, Orion, Mtl Bugarska, Telekom Slovenia…

Tokom dva dana u okviru panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, o budućnosti radija i njegovoj sve većoj popularnosti u digitalnom dobu, o revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni, kao i o kraljevima zabave u regionu, uspešni će govoriti o svojim greškama, padovima i ponovnim uzdizanjima.

 

Neki od prošlogodišnjih učesnika su: Predrag Ćulibrk, CEO Telekom Srbija, Ingeborg Øfsthus, CEO Telenor, Dejan Turk, CEO VIP, Viktoriya Boklag, direktorka SBB, Jacky Zhao, Huawei, Michael Moriarty, AMCNI, Dmitry Mamzeliev, Visa, Lenja Faraguna, marketing and clarity coach, Igor Stoimenov, Planet TV, Nebojša Bradić, RTS, Vladimir Gašić, Dorcel TV, Isabelle de Courson, Hola TV (Hola! / Hello!) Madrid, Dragan Varagić, digital expert, Manja Grčić, Antena Grupa, Voja Žanetić, marketing agencija MOSAIC, Benjamin Rušin, Co-Founder & Managing Director of WeAreDevelopers, Aleksandra Radujko, New Media Team, Aleksandar Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, Tanja Vojtehovski, novinar, Maja Vujasković Đureinović, IKEA, Danijel Koletić, PRO PR i mnogi drugi.

Na Digital 2019 došao je veliki broj gostiju iz inostranstva, a tokom oba dana konferencije moguće je organizovati B2B sastanke sa potencijalnim partnerima.

Pogledajte kako je protekao prvi dan konferencije OVDE

Otvaranje konferencije

Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu zvanično je otvorio drugi dan #digital2019. U uvodnom govoru ministar je istakao da je ulaganje u digitalizaciju  isplativo, ne samo za pojedinca, već i za državu, što će uticati na generisanje novih radnih mesta, jer je IT trenutnou najvećem fokusu . Glavni cilj je, kako je naznačio Ružić, da putem modernih tehnologija  građani doprinesu u važnim odlukama.

 

Nj. ESubrata Batačardži, ambasador Indije u Srbiji, u uvodnom govoru predstavio je projekat „Digitalna Indija“ koji ima za cilj da pripremi zemlju za budući svet, za ono što dolazi, pa je potreban brzi internet u celoj zemlji.  U Indiji samo 560 miliona ljudi koristi internet (3/4 evropske populacije). Plan Indije je da razviju ogroman broj digitalnih karata, kako bi povezali preko milijardu stanovnika. 

Nj. E. Oana-Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji predstavila je aktuelne programe i angažmane rumunske Vlade.

 Panel br. 7 Erin Brokovič, model 4.0: Društvene mreže i građanske inicijative

Kakva je sudbina građanskih inicijativa? Šta jednog stanovnika Srbije čeka ako se odvaži i osnaži da se zalaže za temu koja će uneti pozitivne promene u društvu, ne zato što ima političku pozadinu, već zato što zaista želi dijalog i rešenje problema do kojeg mu je stalo? Panelisti su preneli svoje iskustvo sa građanskim inicijativama, svako iz svog ugla. Istakli su važnost društvenih mreža, posebno Twitera, kao presudan alat u borbi za inicijativu, kao i značaj podrške medija.

 Panel br 8: Their Highness the Employees – Briga o zaposlenima u digitalnoj eri

Koliko je važno zdravo poslovno okruženje za zaposlenog? Šta nadređeni može da uradi za radnika? Koje su potrebe radnika? Da li se potrebe radnika u praksi zaista poštuju? Da li je deficit radne snage doveo do toga da se radnici tretiraju loše u našoj zemlji? Ovo su samo neka od pitanja koja su pokrenuli učesnici osmog panela.

 

Tech FOMO – Marketing u svetu novih tehnologija: Kako VR, AR, AI utiču na promotivne kampanje  

 

Lior Romanowsky, osnivač i direktor kompanije Spartans iz Izrael  je ovisnik o inovacijama i glavni govornik u oblastima proširene stvarnosti / KSR i veštačke inteligencije. Lior, osnivač i izvršni direktor kompanije Jenna & Spartans AI (koja ima AI odeljenje u Beogradu, Srbija) , govorio je o primeni inovativnih tehnoloških rešenja, veštačkoj inteligenciji i rešavanju izazova u industriji.

„Interconnected“ – Prvi program za izvrsne projekte mladih naučnika u Srbiji, finansiran kroz Fond za nauku Republike Srbije

Dr Milica Đurić-Jovičić, Fond za nauku Republike Srbije, predstavila je sva postignuća i kampanje Fonda i rezimirala postignute rezultate.

 Panel br 9: Na uglu Bulevara revolucije i Sanset avenije: Srbija kao globalna filmska meka

Ana Ilić, viši savetnik predsednika Vlade za kreativne industrije i turizam predstavila je rezultate saradnje Vlade i filmske industrije koje beleži ogroman procvat kod nas. Produkcije ostavljaju milione u Srbiji-zapošljavaju našu radnu snagu, kupuju naše namirnice, hotele, usluge...  Ilić je istakla da prostora za napredak još ima-obučavanje novog  kadra, fokus na TV serije, Netflix... Ove godine u Srbiji je snimljena prva strana TV serije u kojoj su Srbi pretstavljeni kao heroji umesto kao negativci.

Panelisti su razgovarali o filmskom biznisu u Srbiji, koliko je napredovao u odnosu na period kada se u zemlji nisu snimali holivudski blokbasteri, šta je ekspanzija snimanja filmova  donela našoj zemlji, koji su problemi a koje su prednosti, kako se razvija tržište rada, zbog čega odlaze filmski radnici u inostranstvo...

 Panel br. 10: Šta žene žele: Urednice i urednici ženskih magazina i portala otkrivaju sve

Urednici magazina i portala odgovaraju na večnu temu "Šta žene žele?" i ujedno predstavljaju svoje brendove i uredničku politiku magazina i portala. Šta žene vole da čitaju, koje teme ih interesuju, kako urednici oblikuju stavove žena i da li su svesni toga, šta žene nikako ne žele, i da li treba kreirati sadržaj prema advertajzingu, publici ili uredničkoj proceni....

 Zašto političari (ne)vole Twitter

Zbog čega političari toliko mrze twitter? Žaklina na duhovit način, na sopstvenim tvitovima, objašnjava zašto je twitter najgora društvena mreža za srpske političare.

Panel br. 11: Welcome to TwitterLand: Istine i zablude o „Tviter zajednici“, njenim vođama i njihovim podanicima

 

Učesnici panela razbijaju predrasude o twitteru, savetuju na koji način ga pravilno koristiti, šta je cilj debata na twitteru, koliko žustri komentari mogu da ugroze poslovni imidž pojedinca, ko su "vođe" na tviteru kod nas i zbog čega  je njihovo mišljenje važno.

Ovim panelom je završena konferencija #DIGITAL2019.

 

Pogledajte još