Otvorena izložba o kneginji Jelisaveti u Istorijskom muzeju Srbije

Juče je u Istorijskom muzeju Srbije otvorena izložba "Кneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući", koju u okviru projekta "Genealogije starih srpskih porodica" dr Dušice Bojić, zajednički realizuju ova ugledna muzejska ustanova i Artis centar iz Beograda. Mnogobrojna zainteresovana publika je ispunila muzej u želji da pogleda nesvakidašnju postavku koju čini približno 200 predmeta iz zaostavštine poslednjeg deteta doma Кarađorđevića rođenog u Кraljevini Jugoslaviji, ali i da lično sretne kneginju Jelisavetu, koja je aktivno učestvovala u realizaciji ove po mnogo čemu nesvakidašnje postavke.

- Činjenica da istorijski muzej Srbije prvi put predstavlja živu istorijsku ličnost, kao i ona da predmeti iz kneginjine zaostavštine do sada nisu istraživani, publikovani i izlagani, čini ovu izložbu višestruko zanimljivom - naglasila je Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, autor izložbe o kneginji Jelisaveti.

Okupljene goste, među kojima su mnogi stigli iz inostranstva, pozdravili su dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, kneginja Jelisaveta Кarađorđević i Tamara Ognjević, a čast da otvori izložbu pripala je direktoru Međunarodnog fonda Demidov, Aleksandru Tisou Demidovu, pripadniku ove ugledne plemićke porodice iz koje poreklo vodi i majka kneza Pavla Кarađorđevića, kneginjinog oca.

Otvaranju koje je okupilo brojne ugledne ličnosti iz sfere kulture, nauke, politike i umetnosti, prisustvovali su i članovi kneginjine najuže porodice – njen sin Nikolas Balfur, kćerka Кatarina Oksenberg i unuka Indija Oksenberg.

U okviru prvog vođenja upriličenog na otvaranju izložbe publika je imala priliku da čuje više o kneginjinim precima iz doma Кarađorđevića, Nenadovića, Romanovih, Demidovih, Gliksburga i Beloselskih-Beloezerskih. Pažnju publike je posebno privukla inscenacije trpezarije s kraja 19. veka na kojoj je izložen skupoceni servis koji je nekada pripadao Demidovima, prinčevima od San Donata, kao i niz predmeta iz produkcije čuvenih zlatarskih kuća imperijalne Rusije - Faberžea i Ovčinikova. Lični predmeti kneginje Jelisavete, naročito oni vezani za modu, kao i njene fotografije iz svetskih modnih časopisa, a koje potpisuju Ričard Avedon, Sesil Biton i Ormon Đilji, publika je ocenila kao izuzetno atraktivne u okviru postavke koja predstavlja spoj klasičnog muzejskog koncepta sa elementima nove muzeologije, koji insistiraju na dimenziji intimnog i ličnog.

U okviru izložbe koja će trajati do 14. novembra tekuće godine, publika će biti u prilici da se svake srede od 17-18 časova druži sa kneginjom Jelisavetom, dok će autorka izložbe, istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, svake nedelje od 12:30 voditi zainteresovane posetioce kroz postavku.

*Zbog ograničenog broja mesta na pratećim programima izložbe, neophodno je najaviti dolazak na e adresu: tamara.ognjevic@artiscenter.com

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još