Sednica Glavnog saveta IPU: Najveći izazov u budućnosti je da se poveća broj žena i mladih u nacionalnim parlamentima

Tokom zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu, održana je sednica Glavnog saveta, koju je vodila predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron.

Na samom početku, Glavni savet je izglasao predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije, Maju Gojković, za predsednicu 141. zasedanja IPU.

- Hvala na ukazanoj časti i podršci - kratko je prokomentarisala ovu odluku Gojković.

Sama sednica je imala nekoliko tačaka dnevnog reda. Sem izbora predsednika 141. zasedanja IPU, predstavljen je budžet i predloženo je usvajanje budžeta IPU za 2020. godinu, predstavljene su aktivnosti predsednice IPU Gabrijele Kuevas Baron, Izvršnog odbora i generalnog sekretara IPU.

Najveći problem u finansiranju IPU je, kako je rečeno, što nekoliko država nije platilo svoje kontribucije. Honduras, Mauritanija i Papua Nova Gvineja su označene kao države koje nisu izmirile svoje obaveze prema IPU i zbog toga su im suspendovana prava unutar ove organizacije. Takođe, olakšane su mere za pomoć državama iz Fonda za solidarnost.

Budžet za 2020. predviđa nove mere kontribucije koje su donete u skladu sa dokumentom Ujedinjenih nacija. Mnogim državama su smanjeni troškovi prema IPU, ali je upućen predlog da parlamenti kojima je umanjena kontribucija i dalje nastave da uplaćuju istu svotu novca IPU, kojim bi se finansirali različiti programi i projekti Interparlamentarne unije, rečeno je danas, što je označeno kao dobrovoljna kontribucija.

Glavni savet IPU je usvojio predloženi budžet.

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron je predstavila svoje aktivnosti u prethodnih šest meseci, odnosno od prethodnog zasedanja u Dohi. Ona je nedavno prisustvovala Festivalu održivog razvoja pod organizacijom Ujedinjenih nacija, biletaralnim sastancima u Iraku i na Kipru, gde je imala priliku i da se obrati poslanicima na plenarnoj sednici.

Sastala se sa nekoliko američkih kongresmena i imala je priliku da prisustvuje Konferenciji predsednika parlamenata Afrike i Konferenciji mladih parlamentaraca u Paragvaju. Takođe, učestvovala je u obeležavanju 130. rođendana IPU 30. juna ove godine. Ponovila je da je najveći izazov IPU u budućnosti da se poveća broj žena i mladih u nacionalnim parlamentima.

Aktivnosti Izvršnog odbora u prethodnih šest meseci bio je baziran na postizanju različitih memoranduma i saradnji. Tako je zaključen Memorandum o saradnju u vezi sa klimantskim promenama, kao što je postignuta i saradnja sa Frankofonijom. Glavni savet je prihvatio ove sporazume Izvršnog odbora.

Trebalo bi naglasiti da je Frnkofonija dobila status posmatrača unutar IPU.

Generalni sekretar IPU je u svom obraćanju govorio o tome kolika je važna saradnja sa UN, na šta se nadovezala predsednica IPU koja je govorila o tome da je ta saradnja otežana, jer je IPU isključivo posmatrač u okviru Ujedinjenih nacija.

Da bi ta veza bila jača, rekla je ona, potrebno je da nacionalni predstavnici u okviru IPU-a budu deo nacionalnih predstavnika u Ujedinjenim nacijama. Takođe, naglasila je da članovi IPU imaju mogućnost da od nje dobiju svaku vrstu potrebne podrške za to.

Ova sednica, na neki način, ima svoj nastavak u okviru debate “Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinosa regionalne saradnje”, kojom će predsedavati Maja Gojković.

Pogledajte još