ZA MIRAN I KVALITETAN SAN: Pet namirnica pobeđuju nesanicu

Verovatno vam se nekad desiolo da uprkos svim naporima ne možete da zaspite. U tim trenucima umesto da posegnete za lekovima, mnogo bolje rešenje su neke namirnice uz pomoć kojih možemo brže da utonemo u san.

Pet namirnica zaista imaju moć da poprave kvalitet sna.

Brazilski orah

Brazilski orah sadrži selen i kalijum koji pozitivno deluju na kvalitet spavanja. Do tog rezultata su došli naučnici posle studije koju su sproveli 2014. godine. Šaka brazilskih oraha je dovoljna da biste utonuli u miran san.

Riba

Riba koja sadrži puno omega 3 masnih kiselina će vas umoriti pa ćete brže zaspati. Omega 3 masne kiseline podstiču telo na proizvodnju hormona melatonina koji reguliše bioritam.

Kivi

Istraživanje je pokazalo da kivi može značajno da pomogne kod problema sa nesanicom. Učesnici koji su sat vremena pre odlaska na spavanje jeli kivi, zaspali su pet minuta ranije i spavali punih 40 minuta duže od druge grupe koja ovo nije praktikovala.

Orah

Lekari savetuju svim osobama koje pate od nesanice da pre odlaska u krevet pojedu šaku oraha, jer oni sadrže melatonin koji umiruje i uspavljuje.

Višnje

I višnje su, takođe, prirodan izvor melatonina. Istraživanja su pokazala da višnje sadrže 13,5 ng melatonina po gramu te su prava "uspavljujuća bomba".

Izvor: Stil.Kurir.rs/Miss7.24.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.