PROŠLE GODINE ZABELEŽENO 76 SLUČAJEVA: Najčešće žrtve trgovine ljudima žene i deca, ima i muškaraca

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je u toku prošle godine bilo 76 slučajeva trgovine ljudima od kojih je 71 lice bilo državljanin Srbije.

- Najčešće žrtve trgovine ljudima su deca i žene, ali ima i muškaraca - naveo je Đorđević odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija u pauzi stručnog skupa "Najčešći problemi u praksi u postupcima mirnog rešavanja radnih sporova".

On je ukazao da se država u borbi pored trgovine ljudima oslanja pored svojih institucija, Sigurne kuće i na nevladine organizacije koje čine dosta na edukaciji i prevenciji tog problema.

- Imamo institucije koje jačaju svoje kapacitete, najviše Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, pa i Ministarstvo rada, tu je institucija koja se bavi zbrinjavanjem i čini dosta toga kada je u pitanju prevencija. Pored tog oslanjamo se i na nevladine organizacije prvenstveno na Crveni krst, ali ima još nekih koje se zaista bave time kako i na koji način možemo i medijski kroz razne kampanje da utičemo i da edukujemo sve one koji jesu žrtve trgovine ljudima da to ne budu, ali i one koji to nisu - kako i na koji način da prepoznaju trgovinu ljudima - precizirao je ministar.

Za sprečavanje trgovine ljudima klasičan lek ne postoji jer to, kako je rekao, vrlo kompleksna kriminalna radnja.

Smatra da je za prevenciju edikacija jedan od načina.

- Prisustvovao sam raznim edukacijama NVO koje najmlađima pričaju o tim problemima i mislim da tome treba da posvetimo pažnju i da radimo sa decom i u osnovnim školama. Svako treba negde u podsvesti da bude svestan rizika da i sam može da postane žrtva, ali i da može da je prepozna i prijavi slučaj trgovine ljudima - naglasio je Đorđević.

Izvor: Tanjug
Foto: Color Media Communications - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još