U „Zamberu“ rad kao u 19. veku

Ako se radi za „Zamber“, zaposleni žele da budu iznajmljeni samo na određeno vreme a ne da prekidaju radni odnos, rekla je Ranka Savić, predsednik Asocijacije nezavisnog sindikata 

Oko dvesta radnika kompanije „Jumko“ iz Vranja protestovalo je juče ispred kabineta srpskog ministra ekonomije Mlađana Dinkića tražeći razrešenje statusa u tom preduzeću i zaštitu radnih prava. Oni zahtevaju i da ih niko ne prisiljava da pod pretnjom otkaza pređu iz kompanije „Jumko“ u englesku fabriku konfekcije „Zamber“. Prema njihovim rečima, rok za potpisivanje ugovora o radu sa „Zamberom“, koji je zakupio pogon konfekcije „Sloboda“, ističe danas, a oko 350 radnika ne želi da potpiše taj ugovor zbog loših uslova rada. Ugovor je do sada potpisalo oko 150 radnika firme „Jumko“. Predsednik Asocijacije nezavisnog sindikata Ranka Savić, koja predvodi ovaj protest, rekla je Tanjugu da su uslovi rada u toj fabrici nemogući i ponovila da su radnici protiv raskidanja radnog odnosa sa svojom matičnom fabrikom „Jumko“. „Oni žele da kroz tender i privatizaciju dobiju gazdu i vlasnika kapitala i da dele sudbinu ostalih radnika „Jumka“. A ako rade za „Zamber“, žele da budu iznajmljeni samo na određeno vreme a ne prekidanjem radnog odnosa“, rekla je Savićeva. Ona je dodala da razume potrebu države da na taj način reši problem viška radnika, ali da se, ipak, moraju imati u vidu i prava i njihove potrebe. 

Radnici „Jumka“ podsetili su u izjavi Tanjugu da su u fabrici „Zamber“ već radili na određeno vreme i da su u tom periodu doživeli pravu eksploataciju. Pored redovnog osmočasovnog radnog vremena, i rada u smenama, radnici su morali da ostaju prekovremeno i rade svake subote. Da je procedura rada u „Zamberu“ teška i zahtevna govori i podatak da im se za vreme procesa rada redovno beležio odlazak u toalet, slobodni dan nisu imali a prećeno im je otkazom ako ne poštuju zahteve rukovodstva. Vlasnik fabrike „Zamber“ Jani Savas je prošle godine od „Jumka“ kupio konfekciju „Sloboda“, a započeta je i gradnja nove fabrike, u kojoj treba da uposli oko 3.000 radnika, što je jedan od uslova da Savas iz Nacionalog investicionog plana dobije šest miliona evra. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić svojevremeno je „Zamberovu“ investiciju u prošloj godini označio jednom od najznačajnijih investicija u Vranju, zahvaljujući kojoj će se rešiti problem velike nezaposlenosti u tom gradu.(„Pregled“)

Pogledajte još