Petrović pozvao šestoricu debitanata

BEOGRAD, 12. novembra 2010. (Beta) - Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Vladimir Petrović saopštio je spisak igrača za prijateljsku utakmicu sa Bugarskom u Sofiji, na kojem su šestorica debitanata.

Nova imena na Petrovićevom spisku su golman Bojan Jorgačević iz Genta, fudbaler Fiorentine Adem Ljajić, Marko Mirić iz subotičkog Spartka, Ivan Radovanović iz Bolonje, Veseljko Trivunović iz OFK Beograda i fudbaler Rada Miloš Dimitrijević.

Medju reprezentativcima nema napadača Milana Jovanovića i Marka Pantelića, kao ni golmana Vladimira Stojkovića. Fudbaler Juventusa Miloš Krasić je povredjen, a od povrede se oporavlja kapiten Srbije Dejan Stanković.

Selektor Vladimir Petrović rekao je da je utakmica s Bugarskom početak priprema za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo
2012. godine i da očekuje da će debitanti opravdati poziv u nacionalni tim.

"Posle nemilih situacija sada možemo da se okrenemo pravim stvarima u fudbalu. Utakmica s Bugarskom poslužiće nam za uigravanje tima za kvalifikacione utakmice sa Irskom i Estonijom. Izabrali smo korektnog protivnka, očekujem zanimljivu utakmicu", rekao je Petrović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Petrović je rekao da očekuje da će debitanti opravdati poziv u reprezentaciju.

"Proverićemo naše nove igrače, pozvao sam šestoricu debitanata, očekujem da se dobro pokažu, kako bih na njih mogao da računam", rekao je selektor.

Petrović je istakao da Stojkovića nema u timu jer želi da pruži priliku talentovanim golmanima, da će Miloš Krasić zbog povrede
četiri nedelje biti van terena, kao i da se Zdravko Kuzmanović povredio na treningu.

Rekao je i da ga je napadač Danko Lazović zamolio da propusti utakmicu jer se ne oseća najbolje, a da Miloš Ninković još oseća
posledice potresa mozga. Petrović je pružio podršku napadaču Liverpula Milanu Jovanoviću.

"Pozvao sam Jovanovića na razgovor i doći će u ponedeljak u Beograd. On neće biti u ekipi, ali svi želimo da mu pružimo moralnu
podršku, vidim da je poljuljan. Želimo da mu kažemo da računamo na njega, mora da bude odvažniji, da naporno trenira i vratiće se u formu u kakvoj je bio ranije", rekao je Petrović.

Upitan da obrazloži odluku o pozivanju debitanata, Petrović je rekao da nije gledao Radovanovića iz Bolonje, ali da ga je pozvao na preporuku kolega.

"Radovanović je igrao za mladu reprezentaciju, nisam ga gledao, ali su mi ga kolege preporučile. Kod nas sredina terena nije kakva bih želeo da bude. Igrao je poslednjih šest utakmica za Bolonju", rekao je Petrović.

"Mirić mi se svideo kada sam gledao utakmicu Partizana i Spartaka, a Trivunovića sam pozvao jer u prethodnim mečevima nismo imali dodavača koji može da uposli naše krilne igrače. On ima 30 godina, žao mi je što nije mladji, ali treba mu pružiti šansu. Dimitrijević je mlad, pokazao je protiv Vojvodine da na njega može da se računa", dodao je srpski selektor.

On je ocenio i da se selekcija Bugarske, predvodjena Lotarom Mateusom, ozbiljno sprema za prestojeći duel i naglasio da će onim njegovim igračima koji ne budu ozbiljno shvatili meč to biti poslednji nastup u nacionalnom timu.

"Svi pozvani igrači ne treba da misle da su ovim pozivom rešili sve, sada će morati još bolje da igraju, pošto će se od njih to očekivati. Reprezentativci moraju da daju primer, da budu najbolji, a ne da budu zamenjeni zbog nezalaganja u svojim klubovima. Ako ne budu izgarali protiv Bugarske, to nekima može da im bude prva i poslednja utakmica", rekao je Petrović.

Na spisku su golmani: Bojan Jorgačević (Gent) i Željko Brkić (Vojvodina).

Odbrambeni igrači: Branislav Ivanović (Čelsi), Pavle Ninkov (Crvena zvezda), Nemanja Vidić (Mančester junajted), Neven Subotić
(Borusija Dortmund), Aleksandar Luković (Zenit), Slobodan Rajković (Vitese) i Aleksandar Kolarov (Mančester siti).

Fudbaleri sredine terena: Gojko Kačar (Hamburg), Nenad Milijaš (Vulverhempton), Radosav Petrović (Partizan), Marko Mirić (Spartak), Zoran Tošić (CSKA Moskva), Adem Ljajić (Fiorentina), Veseljko Trivunović (OFK Beograd), Ivan Radovanović (Bolonja), Miloš Dimitrijević (Rad) i Miralem Sulejmani (Ajaks).

Napadači: Nikola Žigić (Birmingem) i Dragan Mrdja (Sion).

Utakmica izmedju Bugarske i Srbije igra se u sredu, 17. novembra, od 18 sati na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji.

Reprezentaciju Bugarske predvodi bivši reprezentativac Nemačke i bivši trener Partizana Lotar Mateus.

 

Pogledajte još