Srpskim neimarima ruski orden

Izgradili stotine objekata najvišeg kvaliteta, brinuli o desetinama hiljada zaposlenih, promovisali svoju zemlju u tuđini

Dvojica srpskih biznismena−neimara, Miladin Đurović i Radomir Teofilović, koji duže od deceniju i po rade na tržištu Rusije, dobitnici su ordena „Za preporod Rusije − XXI vek“, najviše javne nagrade za pojedince u Rusiji − „za izvanredne zasluge, koje su pomogle jačanju ekonomske moći, veličini i procvatu Rusije“. 

Istovremeno, kompanije kojima upravljaju, a reč je o „Napredu“ i „Gro−Austru bau“, zahvaljujući ostvarenim rezultatima u dužem vremenskom periodu, dobile su zvanje Pobednik međunarodnog konkursa „Pilar − 2007“, sa pripadajućom statuetom i plaketama. Priznanje „Pilar“ namenjeno je malom, srednjem i krupnom biznisu i ove godine je pripalo velikom broju kompanija i firmi iz oblasti građevinarstva, nafte i gasa, metalurškim kombinatima, proizvođačima nameštaja, farmaceutskoj i hemisjkoj industriji, ali i finansijskim institucijama i osiguravajućim društvima. Miladin Đurović je u građevinarstvu blizu četiri decenije, radeći u „Radu“, „Progresu“ (projektantska firma), duže od jedne decenije bio je glavni menadžer „BK inženjeringa“ u Rusiji, a poslednje 3−4 godine rukovodilac je predstavništva „Napreda“ u Moskvi. Radomir Teofilović, tek je za koju godinu manjeg iskustva, koje je sticao u beogradskom „Trudbeniku“, realizujući njegove najveće projekte u SFRJ, Iraku, a od 1991. godine i u Ruskoj Federaciji. Poslednju deceniju je vodeći menadžer i suvlasnik srpsko−austrijske firme „Austru bau“, odnosno, od ove godine jedini je vlasnik kompanije „Gro−Austru bau“. 

Zajednička karakteristika srpskih laureata, kavaljera ordena „Za preporod Rusije − XXI vek“, da su u proterklih 15 godina realizovali na desetine građevinskih projekata visokogradnje (Đurović i poneki niskogradnje − jedna deonica na moskovskom „trećem kaljcu“), ostavljajući iza sebe dubok graditeljski trag. Tokom rukovođenja „BK inženjeringom“, 1991−2002. Miladin Đurović je godišnje predavao nekoliko stotina hiljada kvadrata poslovnog i stambenog prostora, ukupno − bilzu dva miliona kvadrata, a ovog trenutka realizuje tri projekta ukupne površine od 100.000 kvadrata. „Trudbenik“ i „Austru bau“ uradili su nekoliko zaista velelepnih objekata u Moskvi, pre svih Novu operu i Centar međunarodne trgovine 2 (CMT), administrativna zdanja, mnogofunkcionalne komplekse, ali i objekte u Podmoskovlju“, kaže Radomir Teofilović. „Sve projekte i objekte smo realizovali „pod paskom“ Vladimira Resina, današnjeg prvog zamenika gradonačelnika Moskve, a ranije u gradskoj vladi zaduženog za građevinarstvo, pa je sasvim prirodno što nas je predložio za ova visoka i prestižna priznanja, jer više nego dobro je upoznat sa našim potencijalima, ali i našim ostvarenim rezultatima“. „Srpski neimari duže od decenije i po modernizuju i prolepšavaju ne samo Rusku stolicu, Moskvu, nego i mnoge druge gradove u Ruskoj Federaciji, ali i gradove nezavisnih država, od Kazahstana do Jakutije, pa je sasvim prirodno da i kao pojedinci, ali i kao kompanije dobijemo i najviša ruska priznanja“, kaže Miladin Đurović. 

„Istini za volju, nekada je u Moskvi radilo nekoliko desetina hiljada naših neimara, ali ih je sada znatno manje u Moskvi, ali ih ima „na radu“ diljem RF i ZND. Dobijanje ordena „Za preporod Rusije − XXI vek“ pričinjava mi osobeno zadovoljstvo i čini me ponosnim, jer sam, sada to mogu slobodno da kažem, ostvario sjajan graditeljski rezultat. Izgraditi stotine objekata u najvišem kvalitetu, brinuti o desetinama hiljada ljudi, promovisati svoju zemlju u tuđini, bilo je naporno i teško, ali je vredelo“. Srpski laureati, kao i svi drugi nagrađeni, svoje ordene, statue i plakete primili su 19. oktobra u Klubu ruskih novinara, uz prisustvo velikog broja moskovskih, ali i državnih funkcionera, odnosno, novinara među kojima su iz Srbije jedino bili saradnici „Privrednog pregleda“.(„Pregled“)

Pogledajte još