POSEBNO KOD ŽENA: Kasna večera može negativno da utiče na zdravlje srca

Kasne večere i generalno teški obroci u noćnim satima mogu da ugroze kardiovaskularno zdravlje mnogih žena, ukazuje novo istraživanje. Istraživači s Univerziteta Kolumbija u Njujorku otkrili su da su oni koji su kasno unosili više kalorija imali veći rizik od srčanih bolesti.

Jedan kardiolog koji je predvodio istraživanje nije bio iznenađen rezultatima.

- Način na koji metabolizam, cirkadijalni ritam, ciklus kortizola i insulina deluju, ne podržava teške obroke u kasnim večernjim satima. Ne samo da naša tela nisu sposobna za varenje u kasnim satima, već smo i manje pokretni noću, pa se kalorije koje jedemo ne troše kao energija - rekla je Evelina Grajver, koja upravlja Odeljenjem za koronarnu negu u Univerzitetskoj bolnici Nort Šor u Njujorku.

Najnovija studija je obuhvatila 112 žena, prosečno starih 33 godine, čije je zdravlje srca ocenjeno na početku studije, a zatim i godinu kasnije. Žene su na početku studije beležile šta su jele jednu nedelju, a takođe su vodile evidenciju šta su jele sedam dana 12 meseci kasnije.

Većina žena jela je nakon 18 sati i one koje su kasno tokom večeri jele veći nivo dnevnih kalorija obično su imale lošije zdravlje srca, tvrdi tim koji je vodio Nor Makarem, stručni saradnik istraživača s Kolumbije. Zapravo, sa svakim porastom unosa kalorija nakon 18 sati, zdravlje srca se u skladu s tim pogoršavalo.

Tačnije, žene koje su unosile više dnevnih kalorija tokom večeri imale su veću verovatnoću da dobiju povišen krvni pritisak, viši indeks telesne mase i lošiju dugoročnu kontrolu šećera u krvi.

Slični nalazi bili su sa svakim porastom dnevnih kalorija od jedan odsto nakon obroka iza 20 sati, pokazalo je istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjem sastanku kardiologa Filadelfije.

- Do sada su se životni pristupi za sprečavanje srčanih bolesti fokusirali na ono šta jedemo i koliko jedemo, a ne na ono kada jedemo. Dobra vest vezana za ovu studiju je da odgađanje kasnog večeranja i jednostavno promena ponašanja u ishrani može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti - istakli su istraživači.

Satjit Busri, kardiolog u bolnici Lenoks Hil u Njujorku, kaže da nalazi imaju smisla.

- Kalorije su trenutna energija. Uvek savetujem pacijentima da jedu manje hrane, malu količinu ugljenih hidrata, te da rano večeraju. Ako vodite računa kada i šta jedete, kao što studija pokazuje, to može imati veliki uticaj na opšte stanje kardiovaskularnog sistema - rekao je on.

Izvor: B92/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još