CENA - PRAVA SITNICA: Stan veličine 17 kvadrata u Monaku košta milion dolara

Monako je jedna od manjih zemalja na svetu, a trenutno ima samo 202 hektara stambene površine. Zbog ogromne potražnje cena kvadrata u Monaku postala je, najblaže rečeno, suluda, međutim, oni koji bi hteli nekretninu u ovoj kneževini, osim novca, susreću se već neko vreme s drugim problemom.

Naime, Monako je skoro u potpunosti ostao bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogao da proda, a zainteresovanih bogataša je sve više.

Prema trenutnim podacima, 35 odsto stanovnika ove kneževine su milioneri, a u narednim godinama, prema nekim istraživanjima, hiljade novih bogataša poželeće da kupi nekretninu u Monaku, gde nema poreza na lične prihode.

Zanimljiv je podatak i da se u Monaku trenutno za milion dolara može kupiti stan od 17 kvadratnih metara!

Inače, u ovoj kneževini u toku je tzv. urbano proširivanje. Reč je o projektu vrednom 1,7 milijardi evra. U sklopu tog projekta do 2025. godine iz Sredozemnog mora izroniće pet zgrada i 14 vila.

Naime, nasipanjem materijala more se "pomera", pa će se tako stvoriti dodatnih šest hektara građevinske zone. Tu bi trebalo da se izgradi 120 stambenih jedinica – stanova i vila, a cena bi mogla da iznosi i do 100.000 dolara po metru kvadratnom.

Podsetimo, nova stambena površina biće smeštena uz "Kazino de Monte Karlo".

Novi kvart biće ekološki s obzirom na to da će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim delom obnovljivim izvorima energije.

Izvor: Prva.rs/Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još