Cene hrane podigle inflaciju iznad gornje granice

BEOGRAD, 17. novembra 2010. (Beta) - Godišnja inflacija u oktobru je u odnosu na isti mesec prošle godine bila je 8,9 odsto, što je iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, a glavni razlog ubrzanja rasta cena jeste poskupljenje hrane, izjavio je u sredu viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković.

On je na predstavljanju izveštaja centralne banke o inflaciji istakao da rast cene veći od projektovanog jeste problem, ali da ohrabruje to što se znaju uzroci i što su procene da će se inflacija od polovine 2011. godine smanjivati i krajem te godine vratiti u granicu cilja od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

"Centralna banka će koristiti sve raspoložive instrumente iz svoje nadležnosti da bi se iduće godine ostvarila ciljana inflacija", rekao je Marković.

Na cene hrane moguće je, prema njegovim rečima, uticati isporukama iz državnih robnih rezervi, uvozom i izvozom, kao i antimonopolskom politikom. Marković je dodao da na jačanje inflatornih pritisaka utiče i povećanje cena uvozne robe zbog slabljenja domaće valute.

Procene NBS su, kako je rekao, da će se u narednom periodu referentna kamatna stopa, koja sada iznosi 10,5 odsto, verovatno povećati, kao i restriktivnost monetarne politike.

Pogledajte još