Zatražena obustava nabavki ugovorenih pogađanjem

BEOGRAD, 18. novembra 2010. (Beta) - Koalicija za nadzor javnih finansija i Transparentnost Srbija (TS) zatražile su u četvrtak od Ustavnog suda Srbije da obustavi javne nabavke ugovorene pogađanjem na osnovu Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

Te nevladine organizacije su u saopštenju za javnost ukazale da je ugovaranje javnih nabavki u postupcima sa pogadanjem suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o javnim nabavkama, Sporazumu o stabilizaciji i priduživanju Evropskoj uniji i CEFTA sporazumu.

"Pozivamo Ustavni sud da u najkraćem roku obustavi izvršenje zaključenih ugovora i Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize stavi van snage jer se njime ugrožava pravna sigurnost, umanjuje konkurencija i suštinski legalizuje korupcija", naveli su Koalicija za nador javnih finansija i TS.

Dodaje se da su na osnovu osporenog zakona zaključeni ugovori velike vrednosti između Građevinske direkcije Srbije i izvođača radova na lokaciji bivše kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu, gde se grade stanovi. Inicijativu Koalicije za nadzor javnih finansija i TS-a za utvrđivanje neustavnosti Zakona o podsticanju građevinske industrije Ustavni sud je uzeo u razmatranje na sednici 11. novembra.

Pogledajte još